Finále Plzeň ovládla Bebjakova Čára a dokument o dospívání ve Varnsdorfu

Zlatého ledňáčka za nejlepší celovečerní hraný nebo animovaný film získalo na festivalu Finále Plzeň slovensko-ukrajinské drama Čára režiséra Petera Bebjaka. Nejlepším dokumentem pak odborná porota zvolila snímek Nic jako dřív od režisérů Kláry Tasovské a Lukáše Kokeše. Sleduje životy čtyř teenagerů v českém pohraničním maloměstě.

O vítězích rozhodovaly čtyři mezinárodní odborné poroty složené ze 14 zahraničních odborníků, které hodnotily 51 soutěžních snímků. Letošní přehlídka Finále Plzeň nabídla 135 celovečerních filmů, dokumentů, televizních, internetových a studentských snímků. 

Čára se odehrává na slovensko-ukrajinském pomezí těsně před rokem 2007, kdy se Slovensko chystalo na vstup do Schengenu. Tato událost ovlivní budoucnost všech lidí na obou stranách hranice, protože se z běžné hranice stane unijní, a tím pádem ostřeji sledovaná. Nová situace ohrozí život všech místních obyvatel, kteří přežívají díky pašování cigaret a lidí. 

Slovenský režisér Peter Bebjak bodoval se svým snímkem i v další kategorii: Vítězem nejlepšího televizního a internetového projektu v kategorii necyklická tvorba se totiž stal jeho snímek Spravedlnost, který natočil pro ČT.

Spravedlnost bodovala už na Českých lvech a nedávno ČT oznámila, že uzavřela smlouvu o prodeji formátu se zahraniční společností; třídílnou minisérii by mohla natočit produkční společnost Matta Damona a Bena Afflecka.

Česká televize bodovala i za nejlepší televizní a internetový projekt v kategorii cyklická tvorba, když si cenu odnesl komediální seriál Trpaslík v režii Jana Prušinovského. Tento seriál byl loni zvolen i nejlepším evropským hraným dílem na festivalu de la Fiction TV de la Rochelle.

Letošní novinku, tedy cenu pro studentský počin s délkou do 40 minut, má režisér Džuan Duong za snímek Bo Hai.