Fenomén Favorit. Národní technické muzeum vypráví příběh legendy mezi bicykly

Fenomén jízdních kol značky Favorit přibližuje nová výstava, která bude od úterka 24. dubna do konce září otevřena v Národním technickém muzeu v Praze. Návštěvníci si mohou prohlédnout šest desítek oblíbených, v tehdejším Československu ovšem většinou nedostatkových kol z rokycanské továrny.

K vidění jsou jak běžné modely určené pro veřejnost, tak i závodní speciály sportovců všech cyklistických disciplín. Výstava ukáže například kola, s nimiž sbírali světové tituly v kolové slavní bratři Pospíšilové, nebo dráhové kolo zlatého olympionika z olympiády v Tokiu 1964 Jiřího Dalera.

Organizátoři výstavy připomenou také příběh úspěšného cyklistického reprezentanta Róberta Hutyra, který z komunistického Československa uletěl v roce 1983 vlastnoručně vyrobeným horkovzdušným balonem. Na dramatickou cestu za železnou oponu vzal slovenský rodák nejen svou manželku a dvě děti, ale na koš balonu připevnil i svého Favorita.

Výstava nazvaná Fenomén Favorit je součástí projektu Národního technického muzea ke 100. výročí vzniku československého státu „Made in Czechoslovakia – aneb průmysl, který dobyl svět“.

Kola pro Závod míru

Běžné bicykly se v Rokycanech vyráběly už od konce devatenáctého století pod značkami Tudor nebo Tripol. Po roce 1948 se ale kvůli mezinárodnímu Závodu míru objevila poptávka po kvalitních tuzemských závodních kolech. V roce 1951 pak byla založena firma Favorit.

Továrna na kola s přehazovačkou a řídítky „berany“ v dobách své největší slávy produkovala až 200 tisíc bicyklů ročně.

Pozvánka na výstavu Fenomén Favorit (zdroj: ČT24)

Navzdory poměrně vysoké produkci šlo často o nedostatkové zboží a vlastnit kolo z rokycanské továrny bylo svého času snem mnoha kluků. Stávaly se na něj dlouhé fronty a nebylo úplně jednoduché je získat. V Rokycanech se vyráběla nejen kola pro nejširší veřejnost, ale také speciály silniční, dráhové, kola pro krasojízdu, sálovou cyklistiku nebo kolovou.

Po roce 1989 ale výroba klesala a závod nakonec zkrachoval. Nová etapa značky se začala psát až v roce 2011, kdy původní ochranné známky Favoritu koupil slovenský podnikatel Richard Galovič, a vzkřísil tak značku s téměř stoletou tradicí. Výstava Fenomén Favorit potrvá v pražském Národním technickém muzeu v Praze až do konce září.

Vydáno pod