Hercule Poirot téměř po čtvrt století končí, mes amis

Londýn – Hercule Poirot po čtyřiadvaceti letech končí na britské obrazovce. Místní televize ITV totiž údajně ukončila populární detektivní sérii s hrdinou Agathy Christie (kterého od roku 1989 ztvárňuje David Suchet) a rozhodla se, že další díly nenatočí. Informaci zveřejnil anglický web The Knowledge. Jedním z důvodů by mohla být přežitost seriálu a silná moderní konkurence.

Dá se tedy předpokládat, že vlivem této události přijdou čeští diváci časem o pravidelnou dávku suchého anglicko-francouzského humoru.

První dáma detektivky sepsala o Poirotovi zhruba třicet tři novel a sérii kratších příběhů. Tvůrci seriálu tak měli značně omezený okruh témat a je možné, že se jim už vyčerpal. Další možností, proč ITV natáčení ukončila, byla celková přežitost. Silná konkurence moderních krimi navíc z Poirota dělá archaickou postavu a ve srovnání s detektivkami 21. století zápletky postrádají takovou brutalitu, na což, jak známo, divácká obec slyší.  

Finální pětice dílů se začala natáčet loni v říjnu a skončila letos v červenci. Závěrečný díl, kde si herec David Suchet uhladí svůj falešný knírek, nese název Poirotův poslední případ.

Telefonát Ivana Kytky (zdroj: ČT24)

Hlavnímu představiteli by tak skončila čtyřiadvacetiletá kariéra spojená se slavným detektivem. U televizních diváků byl však velmi populární a mnozí ho považují za nejlepšího představitele Poirota vůbec. Dle těchto názorů by tedy překonal i herce Petera Ustinova, který ješitného Belgičana ztvárnil v dřívějších letech. Suchet ale se svým povoláním nekončí a hodlá se kariéře věnovat i dále.

Vydáno pod