Sting a Shaggy si vyměnili telefonní čísla i hudbu

Sting a Shaggy natočili společné album (zdroj: ČT24)

Ve studiu jsme hráli pingpongový zápas, popisuje Sting vznik svého nového alba. Britský zpěvák a kytarista si na něm po víc než čtyřiceti letech znovu zahrál reggae, kterému se naposledy věnoval ještě jako jako člen kapely The Police v sedmdesátých letech. Novinku nahrál společně s jamajským hudebníkem Shaggym.

Kromě počátečních písmen svých uměleckých jmen nemají Sting a Shaggy na první pohled nic společného. Stinga proslavily rockové melodie a zamilované texty. O lásce sice často zpívá taky Shaggy, na rozdíl od svého britského kolegy ale dává přednost houpavým rytmům a jamajské angličtině.

A právě karibská hudba oba muzikanty spojila. Sting se tak vrátil ke svým hudebním začátkům, kdy se s kapelou The Police zařadili do tzv. nové vlny. Rock začali kombinovat s tehdy ještě alternativními žánry, třeba se ska nebo reggae.

„Reggae je něco, co oba dobře známe. I když (Shaggy) je samozřejmě jeho ikonou. Já jsem s tímhle žánrem vždycky jenom tak koketoval,“ podotýká ke společné desce Sting.

Album nazvali podle telefonních předvoleb do svých rodných zemí: 44/876. Společně ho představí i na evropském turné. Nejblíže českým fanouškům budou na konci června v Bratislavě.