Po krátkém jaru dlouhá zima. Slováci promítají první hraný film o Dubčekovi

Na Slovensku promítají první hraný film o Dubčekovi (zdroj: ČT24)

Do slovenských kin vstoupil Dubček. Životopisný snímek s podtitulem „krátké jaro, dlouhá zima“ režiséra Laca Halamy mapuje klíčové okamžiky života stěžejní postavy pražského jara a jeho konce. Jde o první hraný film o osudech Alexandra Dubčeka, využívá ale i dobové filmové týdeníky.

„Přišel mi jako charakterní a naivní člověk. Bez naivity se nedělá revoluce, protože vlastně při každé revoluci dopředu víme, že budou oběti a že to může velmi špatně dopadnout,“ popisuje filmový představitel Alexandra Dubčeka Adrian Jastraban, jak tuto výraznou osobnost československých dějin vnímal.  

Zhroucení snu o socialismu s lidskou tváří a roli, kterou v něm první tajemník ÚV KSČ sehrál, se tvůrci snažili zrekonstruovat co nejvěrněji, na základě skutečných událostí. Bez dávky fikce se ale neobešli.

Vyprávěli jsme příběh o Dubčekovi, který není jen hrdinou, ale i obětí vlastní vize a zájmů velmocí.
Laco Halama
režisér

Tvůrci využívají také záběry z filmových týdeníků, včetně částí, které zatím veřejnost neměla možnost vidět. Některé scény navíc vystavěli podle dochovaných fotografií, například podle snímku, na němž ho tehdejší časopis Mladý svět zachytil, jak skáče z velkého můstku do vody.

„Dokumentární prvky velmi silně podporují hlavní příběh ve filmu,“ nepochybuje dramaturg Slovenské televize Roman Brat. Snímek producenti původně zamýšleli jako televizní, nakonec ho od 19. dubna uvádí slovenská kina. Do českých biografů se filmový Dubček nechystá, u příležitosti padesátého výročí srpnových událostí roku 1968 ho ale uvede ve svém programu Česká televize, která se na vzniku snímku také podílela.