Recenze: John Grisham i jeho plážový Obchodník milují knižní prvotisky

Třicátý thriller amerického spisovatele Johna Grishama splňuje vše, na co jsme od něj zvyklí. Přesto Obchodník vybočuje z řady předchozích bestsellerů. V zásadě žádné procesy, justiční mašinérie ani advokáti a soudci. Spisovatel Grisham se tentokrát rozhodl ulevit své vlastní zálibě a pro čtenáře připravil thriller vyloženě letní. Oddechová četba na pláž, jejímž hlavním tématem je obchod s prvotisky a slavnými rukopisy.

Kdo se dosud vyhýbal thrillerům Johna Grishama, a chtěl by to změnit, má jedinečnou příležitost. Podobně jako jiné autory ho postihl velký úspěch daný rovněž úspěšnými adaptacemi jeho děl na filmové plátno. Nejznámější snímky jako Firma, Klient a zejména Případ Pelikán z 90. let doplňují také další úspěšné, třeba Čas zabíjet, Porota, Partner.

Grisham je zaškatulkován jako autor „právnických thrillerů“. Tento specifický podžánr může odrazovat čtenáře, kteří se před spaním obejdou bez divize advokátů, soudců, záhadných obětí a tajemných svědků. Obchodník, jak zní v češtině jeho poslední titul, má všechny základní ingredience, které patří k tomuto typu literatury – napětí, zápletku i nečekané rozuzlení. To, co dělá z této knihy přece jenom jiný typ zážitku, spočívá především ve volbě tématu, v němž se potkává elegantní knihkupec Bruce Cable s talentovanou mladou spisovatelkou Mercer Mannovou.

V interview, které poskytl vloni americké televizi CBS, John Grisham humorně konstatuje, že výběr pláže a témat odpovídá jeho rozhodnutí, jimž vychází vstřic i svému nakladateli. Být na pláži ostrova, jež se v románu jmenuje Camino (a v angličtině dal i titul knize), je v zásadě dobrý nápad. Kdo by nechtěl být na pláži, že?

Grisham je navíc sám náruživým sběratelem prvních knižních tisků, které v novele hrají zásadní roli. Loupež rukopisů Francise Scotta Fitzgeralda z Princetonské univerzity, jímž začíná tato Grishamova novela, je ale ryze fiktivní.

Lineární, nenáročné, čtivé

Knihkupec Bruce Cable vybudoval na ostrově vyhledávané knihkupectví, do něhož jednoho dne zavítá svůdná autorka Mercer, již spojuje s ostrovem dětství. Její návrat není ale jenom výletem za dětskými vzpomínkami, setkání s knihkupcem Brucem nemá za účel toliko jednu letní avantýru. Grisham se svěřil, že původně uvažoval, že ženské pasáže svěří své ženě Renee, ta to ovšem odmítla. Při četbě to v zásadě nevadí. Grisham je zručný stylista.

U novely Obchodník máme co dočinění s lehkou letní četbou, která nepostrádá humorné detaily, občas lehce skřípe v popisu svádění, ale nakonec uspokojí i čtivým psaním. Lineární, prostý květnatosti a shluku násilných metafor Grisham vede vyprávění v pozvolné gradaci, aniž by přehnaně psychologizoval a předával jakákoliv politická moudra. To je od člověka, který na konci 80. let vykonával mandát za Demokratickou stranu, vlastně osvěžující.

Ačkoliv spisovatel explicitně vysvětluje, že nezná provoz univerzitní knihovny, čtenář se nemůže ubránit dojmu, že tomu tak není zcela. Ale třeba je to jen taková obezlička, aby snad nebyl obviněn z toho, že dává návod, jak skutečně Fitzgeraldovy rukopisy odcizit.

John Grisham: Obchodník (Camino Island). V překladu Ireny Steinerové vydal Knižní klub, 2018.