Pět nových výstav v GASK: Raketa, komety a k tomu fata morgána

Zahájení letošního výstavního roku pojala Galerie Středočeského kraje ve velkém. V Kutné Hoře otevřela hned pět nových výstav najednou. K vidění jsou fantaskní krajiny, šperky od čerstvé držitelky hlavní ceny Czech Grand Design, ilustrace pro dětský časopis nebo interaktivní akustické objekty.

Hned za dveřmi hlavního vchodu se rozprostírá Fata Morgana – malby malíře bulharského původu Lyubena Petrova s postapokalyptickými krajinami a figurami. „Může to být realita i fantastický svět, kolegové kunsthistorici říkají, že dělám něco jako magický realismus. Každopádně mám pocit, že v současnosti se člověk v přírodě stává marginálním, ztrácí svoji přirozenost,“ poznamenává k obrazům jejich autor.  

Lada Semecká v GASK vytvořila experimentální prostor s názvem Kaligrafie zvuku, v němž zkoumá vizuální i akustické vlastnosti různých materiálů. „Už delší dobu se zabývám zvukem spíše z metaforického pohledu, navazuji na svou zkušenost z pobytu v Japonsku, souvisí to s východním myšlením,“ představuje objekty, které mohou sami návštěvníci rozeznít.

Šperkařka Nastassia Aleinikova, která získala titul Grand Designér roku 2017, vytvořila přímo pro GASK kolekci šperků. Nazvala ji Komety. „Snažila jsem se zachytit možná nemožné věci, jako je led a prach. Jsou tu i stylové brýle, přes něž můžete komety sledovat,“ představuje svou výstavu.

Horní patro galerie patří dětem, vyhrazeno je ilustracím z dětského časopisu Raketa. „Jsou to reprodukce i originální kresby. Na půdě je pak redakce, kde děti mohou samy tvořit,“ doplnila kurátorka Adriana Primusová.

GASK zahájila sezonu pěti výstavami (zdroj: ČT24)

V prostoru kavárny a okolí se pravidelně prezentují tvůrci spjatí s regionem. Aktuálně tu vystavuje malíř Pavel Šmíd Fragmenty paměti – svérázně vyložené střípky z historie, viděné optikou konkrétních lidí. „Tyto pixelované nebo mozaikové obrazy jsou vlastně vzpomínky rozbité na malé kousky, zároveň je to labyrint,“ vysvětlil. 

Nové výstavy je možné v GASK zhlédnout do 9. září, s výjimkou ilustrací z časopisu Raketa, které v Kutné Hoře zůstanou jen do začátku července.