Temný rytíř vydělal v rekordním čase přes 400 milionů dolarů

Los Angeles - Páté pokračování batmanovské ságy Temný rytíř dosáhlo dalšího hollywoodského rekordu: za pouhých 18 dní vydělal přes 400 milionů dolarů (6,2 miliardy korun), což je podle distributorského studia Warner Bros. nejrychlejší finanční objem v dějinách kinematografie. Úspěšný film navíc překročil tuto hranici téměř dvakrát rychleji, než tomu bylo u držitele dosavadního rekordu, který držel Shrek 2. Tento animovaný snímek překročil hranici 400 milionů dolarů "až" za 43 dní po uvedení do kin.

Temný rytíř se již stal osmým komerčně nejúspěšnějším filmem všech dob a brzy se může stát sedmým. A to posunem ze současných 400,3 milionu dolarů na více než 403,7 milionu, čímž by nejen porazil první díl Spidermana, ale stal by se tak vůbec nejlukrativnější adaptací nějakého komiksu, poznamenala agentura AP.

Temný rytíř je volným pokračováním filmu Batman začíná, který popsal počátky legendy o tajemném Batmanovi a jeho zjevení coby síly dobra v Gotham City. Nový počin začíná tam, kde předchozí batmanovský snímek skončil. Anarchistický Joker děsí politiky, policii i veřejnost pečlivě připravenou sérií vražd, únosů a bombových útoků, které mají srazit Gotham na kolena. Zdá se, že jedině Batman je schopen jeho řádění zastavit.

Podle mnoha zámořských recenzentů se dvouapůlhodinový Temný rytíř zařadil k nemálo pokračováním úspěšných snímků, které se kvalitě prvního dílu vyrovnávají anebo ji překonávají. Kritiky vyzdvihují výkon Christiana Balea v titulní roli, ale i strhující a v nemálo ohledech morálně znepokojující příběh, který podle mnoha hlasů daleko přesahuje běžnou filmovou adaptaci komiksu. Přitažlivosti prý dodává i to, že se zde v roli Jokera objevuje ve své poslední roli tragický zesnulý herec Heath Ledger, navíc prý hraje tak, že by si podle mnohých zasloužil posmrtně Oscara.

Veleúspěšný film vstupuje do českých kin ve čtvrtek.

Vydáno pod