La Fabrique à théâtre hraje v Praze při svíčkách barokní divadlo

Praha - Česká premiéra Moliérovy komedie Lékařem proti své vůli dnes zazní ve Státní opeře Praha v podání herců z přední francouzské divadelní společnosti La Fabrique à théâtre v čele s režisérem Jean-Denis Monorym. Představení barokního divadla, které se uskuteční při svíčkách na výročí svého prvního uvedení v roce 1666 v pařížském Théâtre du Palais Royal, je součástí festivalu Letní slavnosti staré hudby.

„Snažíme se nově objevit text v souvislosti s hudbou a vytvořit nový obraz barokního divadla v očích současného diváka. Je to živá hra, která ho chce co nejvíce oslovit,“ prohlásil režisér Jean-Denis Monory. Jedna z vrcholných Moliérových frašek si utahuje z lékařů, hypochondrie, mastičkářů a šarlatánů. Ústředním hrdinou je drvoštěp Sganarelle, který se kvůli nedorozumění stane lékařem, aniž by si to přál. Své znalosti lékaře bude muset dokázat v domě bohatého Geronta při léčbě jeho dcery Lucindy, která oněměla z nešťastné lásky.

„Barokní divadlo nám svou formou nabízí nové (a přitom tak dávné) čtení oněch velkých textů francouzského repertoáru, jakési výmluvné oprášení, jež vyzývá diváka nejen k cestování časem, ale i k tomu, aby odložil rozum stranou a nechal se dojmout,“ říká k představení Monory.

Hra je rozdělena do tří aktů, mezi nimiž se o přestávkách vymění svíčky. Požár prý podle pořadatelů nehrozí, protože s podobnými projekty mají zkušenosti. Podle Monoryho zatím není jasné, zda se jeviště bude přisvětlovat umělým osvětlením. „Rádi bychom využili skutečně jen svíčky, jimž se přizpůsobuje i scénografie. Vytvářejí totiž dojem autentičnosti a atmosféra je mnohem bližší baroknímu obrazu,“ dodal.

Herci v barokním divadle vyjadřují své emoce vždy tváří k divákům, neboť bývalo neslýchané otočit se ke králi, pro kterého hráli, zády. Kladou důraz na krásu slova a přesnou výslovnost i intonaci. V barokním divadle je i nejmenší gesto nositelem výrazu. Zvláštní choreografie proto vyžaduje od herce velkou sebekázeň, a až po jejím zvládnutí může improvizovat, popisuje Monory.

Moliérovu hru bude doprovázet hudba barokních drnkacích nástrojů loutnového typu - violy da gamby a teorby. Inscenace zazní ve francouzštině s českými titulky.

Festival se koná v české metropoli od 17. července a potrvá do 17. srpna. Letní slavnosti staré hudby jsou přehlídkou historických hudebních slohů v autentickém podání na dobové nástroje v Praze, přičemž propojení krásné architektury koncertních míst (letos Letohrádek Hvězda, Trojský zámek nebo Strahovský klášter či Zámek Dobříš) s hudbou odpovídajících stylů v podání těch nejlepších interpretů z celého světa vytváří unikátní charakter festivalu.