Český Krumlov zaplatí obyvatelům za normální život. Chce jít příkladem Benátkám

Centra turisticky oblíbených měst jsou také vyloučené lokality, upozorňuje umělkyně Kateřina Šedá projektem, jímž se bude Česko prezentovat v česko-slovenském výstavním pavilonu na mezinárodním bienále architektury v Benátkách. Městská centra začne oživovat prostřednictvím fiktivní společnosti UNES-CO. Ta skutečným lidem zaplatí tříměsíční „normální život“ v Českém Krumlově.

Domy, ve kterých nikdo nežije. Obchody, které nikdo nepotřebuje. Ulice, kde se lidé nepotkávají, ale vzájemně vyhýbají. Taková může být charakteristika sociálně vyloučených lokalit, ale i nejkrásnějších měst světa zapsaných na seznamu kulturního dědictví UNESCO. Podobnost na první pohled diametrálně odlišných míst mě inspirovala k projektu, který upozorňuje na růst turismu a s tím související problémy,“ vysvětlila svůj záměr Kateřina Šedá.

Normální život na plný úvazek

Založila proto fiktivní společnost UNES-CO, která by mohla tento trend zvrátit. Jako první město na seznamu světového dědictví se k projektu připojil Český Krumlov. Rozhodl se ho finančně podpořit i se na něm aktivně podílet. 

Do několika bytů a domů se tak v Krumlově vrátí „normální“ obyvatelé. Jejich jediným úkolem je v centru, jinak obsazeném turisty, tři měsíce žít a vykonávat činnosti, které jsou běžné mimo turistické lokality. Společnost UNES-CO jim za to nabídne nejen ubytování zdarma, ale za provozování „normálního života“ i mzdu.

Kateřina Šedá chce zabydlet centrum Českého Krumlova (zdroj: ČT24)

Dění v Českém Krumlově se bude v přímém přenosu vysílat v česko-slovenském pavilonu, který se na dobu 16. bienále v Benátkách promění v sídlo firmy UNES-CO. Na jeho recepci budou moci návštěvníci nahlédnout třeba do katalogu normálních činností. Benátky se totiž potýkají se stejným problémem vysídlování. Na bienále se budou moci z českého příkladu poučit od 26. května do 25. listopadu tohoto roku.

Propojování lidí a míst

Kateřina Šedá chce tímto projektem nejen upozornit na vylidňování center, ale přijít i na způsob, jak najít řešení. „Sociální architektuře“ se ve svých projektech věnuje dlouhodobě. Například před londýnskou galerií Tate Modern „vystavovala“ obyvatele Bedřichovic a naopak - londýnskou zastávku nebo autobus přenesla do této moravské obce.

V posledních dnech se do pozornosti dostal projekt, který Šedá připravila k výročí sta let od vzniku Československa. S negativní reakcí se setkala více než čtyřmilionová podpora, již na hromadné rande Čechů a Slováků dostala ze státní i městské pokladny.