Opava jde Donaha! Alespoň na divadle…

Opava – Na striptýz do divadla? Ano, herci ze Slezského divadla zařadili do programu muzikál Donaha!, v němž není nouze o odkládání oblečení. S titulem, který úspěšně uvádí divadla po celém světě, otevírá činoherní soubor letošní sezonu.

Ke konci devadesátých let publikum v Británii pobavila komedie Donaha!, kde si hlavní roli střihl Robert Carlyle. Snímek se ale postupně transformoval také na divadelní prkna a na Boradwayi z něj udělali populární muzikál. Parta dělníků, kteří dostali výpověď z práce a pokouší si obstarat nové živobytí prostřednictvím striptýzové show, tedy baví diváky už několik let. 

A proč si pánové vyberou zrovna striptýz, a ne třeba prodej ojetých vozů? „V extrémních situacích člověk sahá po extrémních prostředcích,“ vysvětlil jeden z herců Jakub Stránský. Princip představení je „jednoduchý“ – zatančit, zazpívat a svlíknout. 

Aby byla atmosféra autentická, objednalo divadlo dokonce živou kapelu, kostymérky zase přes internet sehnaly patřičné spodní prádlo. Jak se správně zavlnit do rytmu muziky, si herci začali zkoušet už o prázdninách, nyní musí jít s kůží na trh. 

Opavské divadlo jde Donaha! (zdroj: ČT24)

S muzikálem koketují činoherci v Opavě už od minulé sezony. Kromě tance a zpěvu si ale někteří z nich museli osvojit i jiné dovednosti. Kupříkladu na vrátnici divadla se sbírají nedopalky, které využije jedna z hereček, protože ve skutečnosti nekouří. „Jsem absolutní nekuřák a celé prázdniny jsem se učila aspoň tahat cigaretu, nešlukovat samozřejmě, tak já doufám, že to zvládnu,“ říká Hana Vaňková.