Filmová upoutávka týdne: Fantastická zvířata zavítají do Bradavic i Paříže

Čarodějnický svět J. K. Rowlingové se vrací v pokračování filmu Fantastická zvířata. Eddie Redmayne jako Mlok Scamander v něm vymění New York za evropské kulisy včetně Lodýna a Paříže. První ukázka ale slibuje i návštěvu bradavické školy.

Příběh Harryho Pottera se uzavřel. V knižní podobě ho J. K. Rowlingová završila v roce 2007, ve filmu pak přišel poslední díl v roce 2011. Jeho osudy pak sice ještě přiblížila divadelní hra s podtitulem Prokleté dítě, zatím ale další plány s touto postavou nejsou.

Neplatí to ale o kouzelnickém světě, který vznikl spolu se slavným čarodějem. Velký potenciál ukázal předloni film Fantastická zvířata a kde je najít, který tematicky vycházel ze stejnojmenné fiktivní učebnice, ale nabídl svébytné dobrodružství čaroděje Mloka Scamandera.

Katherine Waterstonová a Eddie Redmayne ve filmu Fantastická zvířata: Grindelwaldovy zločiny
Zdroj: Facebook Vertical Entertainment CZ

Děj Fantastických zvířat zasadila Rowlingová jako debutující filmová scenáristka do dvacátých let minulého století a na pozadí rozjela zápletku kolem černokněžníka Grindelwalda, kterého v knížkách často zmiňovala v souvislosti s ředitelem bradavické školy Albusem Brumbálem.

Pokračování s podtitulem Grindelwaldovy zločiny, které vstoupí do kin po celém světě letos v listopadu, se tohoto motivu bude držet. Vrátí se jak titulní padouch, kterého minule jen krátce ztvárnil Johnny Depp, ale i hlavní hrdinové v čele s Mlokem Scamanderem v podání oscarového herce Eddieho Redmaynea.

Jude Law jako Albus Brumbál
Zdroj: Facebook Vertical Entertainment CZ

Výrazněji se pak připomenou potterovské příběhy. Jednak první upoutávka ukazuje, že film opět zavítá do Bradavic, zároveň velkou úlohu bude mít Jude Law jako mladý Brumbál, který se s pomocí Mloka bude snažit vzdorovat vzestupu Grindelwalda.

První díl měl úspěch, sérii má tvořit pět filmů

Přestože šla Fantastická zvířata v roce 2016 do kin bez toho, aby ve svém názvu divákům připomněla návaznost na výdělečnou ságu o Harrym Potterovi, zaznamenal první díl nové série solidní komerční úspěch.

O prvním víkendu si v amerických kinech přišel na 74 milionů dolarů. Celosvětově pak v konečném součtu utržil 814 milionů dolarů, což mu stačilo na pozici osmého nejvýdělečnějšího snímku roku. Pro další úspěch je ale důležitější to, že mezi kritiky a diváky převažovala spokojenost.

Ostatně Grindelwaldovy zločiny nebudou zdaleka posledním filmem série. První zprávy hovořily o plánované trilogii, krátce před premiérou prvních Fantastických zvířat ale Rowlingová oznámila, že série bude pětidílná. Víc dílů se bude hodit i studiu Warner Bros., pro které se může z Fantastických zvířat stát výdělečná série, jakou byl i Harry Potter.