Nemáte doma falešného Lhotáka? Zjistíte to na výstavě malířových napodobenin

Napodobeniny Kamila Lhotáka v policejním muzeu (zdroj: ČT24)

Policejní muzeum vystavuje padělky obrazů Kamila Lhotáka, jednoho z nejprodávanějších českých malířů. Padělatelé nekopírují jeho konkrétní díla, ale malují obrazy v Lhotákově stylu, které signují jeho jménem. Jedna z napodobenin se dokonce prodala za 600 tisíc korun. Lidé si teď během výstavy mohou ve vybrané dny nechat Lhotákovy obrazy zdarma posoudit.

Během výstavy už se podařilo odhalit třeba padělek, který majitel v domnění, že jde o originál, koupil za 23 tisíc korun.

Spolek přátel Kamila Lhotáka zdokumentoval za poslední tři roky víc než stovku napodobenin. Jednu z nich dokonce v několika verzích. „Z toho soudíme, že padělatelé mají svojí šablonu a pokud potřebují peníze na pivo, tak si prostě dobarví ten majáček,“ uvádí příklad předseda spolku Evžen Škňouřil.

Spolek odhaduje, že padělků celkem může být přes tisíc. Své obrazy si Kamil Lhoták pečlivě dokumentoval, i tak se ale podvodníci objevovali už za jeho života. „Občas ho někdo navštívil, ukázal mu kresbu a řekl mu, že je to jeho kresba, kterou zapomněl podepsat, jestli by mu ji podepsal. Otec ovšem okamžitě poznal, že je to padělek,“ vzpomíná malířův syn Kamil.

Lhotákova poznávací znamení: technická preciznost a jediný motiv

Podle Evžena Škňouřila se Lhotákova tvorba tak často falšuje s tím, že je to jednoduché. Malíř si ale zakládal na technické preciznosti a nestalo by se, že by třeba kola aut na jeho obrazech visela ve vzduchu, jak bývá k vidění na napodobeninách.

Lhoták se také vždy věnoval pouze jednomu motivu. Když proto do muzea dorazil na konzultaci majitel údajného malířova obrazu, na kterém je kombinace míče, balónu a kouřícího komína, poznal Škňouřil, že jde o falzum.

Jeho spolek ale dává nepravým autorům příležitost. Doporučuje jim v tvorbě pokračovat, ovšem pod vlastním jménem. V opačném případě jim hrozí až šest let vězení.

Skutečná Lhotákova díla jsou teď k vidění v pražském Obecním domě, vystavených je jich tam 120 z celkové sbírky dvou tisíc obrazů. Dvě stovky dalších malíř ještě za svého života zničil, protože s nimi nebyl spokojen.

Vydáno pod