Filharmonie Brno láká mladé. Nevyjde to, kontrují odborníci

Brno – Filharmonie Brno vstupuje do padesáté osmé sezony. Letošní předsevzetí? Přilákat hlavně mladé posluchače. Možná právě proto zařadila do repertoáru také jazz a kombinace orchestru s romskou nebo tureckou hudbou.

Jazzové špičky mají s filharmonií zahrát v netypickém prostředí, tedy v koncertním sálu Besedního domu. „Je to přehlídka zejména interpretů velmi mladé generace a etnické hudby a cílíme právě na ty posluchače, kteří se třeba z nějakého důvodu bojí klasické hudby,“ řekla ředitelka filharmonie Marie Kučerová. 

„V nové sezoně nás čeká velmi zajímavá věc, protože se nám podařilo získat umělce sezony - slavného tureckého pianistu Fazila Saye, který přijede do Brna dvakrát a uvede tady také české premiéry svých skladeb. Doveze si i své turecké hráče na turecké nástroje pro svou symfonii,“ láká dále Kučerová. S filharmoniky vystoupí mimo jiné i Ida Kelarová nebo The Plastic People of the Universe. 

Ředitelka stejně jako pořadatelé doufá, že po seznámení s jazzovým prostředím se publikum někdy odhodlá zajít i na klasiku. Brněnská filharmonie ostatně už několik let razí heslo, že klasická hudba může být pro každého. Jenže odborníci nad novým přístupem orchestru kroutí hlavou – obdobná kampaň k nalákání mladých příznivců údajně nestačí. 

„Jim je jedno, že ten orchestr se jmenuje Filharmonie Brno. Je zajímá, že se hraje tento autor. Ale to se oni z plakátu nedozvědí. Co si budeme říkat, pořád na ty koncerty chodí těch stejných pět, možná deset tisíc lidí, ale z těch 380 tisíc obyvatel Brna drtivá většina o ten koncert nikdy nezavadí,“ prohlásil muzikolog Jan Špaček. Jeho kolegové zase poukazují na neoriginální propagaci, ačkoliv dramaturgie je podle nich dobrá a podařilo se do ní propašovat zajímavé kusy.

Brněnská filharmonie vstupuje do 58. sezony (zdroj: ČT24)