Romský pianista Tomáš Kačo zahrál v Carnegie Hall. Inspiruje nejen svých 11 sourozenců

Události: Český Rom Tomáš Kačo koncertoval v Carnegie Hall (zdroj: ČT24)

Koncert v newyorské Carnegie Hall je pro mnohé hudebníky snem. Ve čtvrtek večer se splnil mladému pianistovi Tomáši Kačovi z Nového Jičína. Po absolvování prestižní hudební školy Berklee a velké chvíli ve slavné síni má nyní další mety. Chtěl by se prosadit jako interpret i skladatel na světové scéně.

Mix klasiky, jazzu i romské hudby v osobitém podání Tomáše Kača zněl v Carnegie Hall hodinu a půl. Pianista z Nového Jičína ve svém sólovém koncertu s podtitulem Cikánská duše představil vlastní skladby a úpravy děl Johanna Sebastiana Bacha a Fryderyka Chopina.

Na koncert Kačo se připravoval mnoho let. A ještě déle o něm snil. „Vyprodaná Carnegie Hall, já v bílém obleku a mít svůj sólový klavírní recitál,“ svěřil se v létě roku 2014. Kromě barvy obleku nakonec vyšlo všechno.

Tomáš Kačo, čtvrté dítě z dvanácti sourozenců, se díky obrovské píli ze skromných poměrů dostal na ostravskou konzervatoř i pražskou AMU. Peněžní výhru v soutěži mladých skladatelů pak utratil za přijímací zkoušky na prestižní bostonskou hudební školu Berklee. Po jejím absolvování za oceánem zůstal.

Ve Spojených státech se Tomáš Kačo živí hudbou. Nejen jednorázově, ale trvale se prosadit je náročné. Krom hudebního umu dnes muzikanti myslí i na marketing. Pianista z Nového Jičína proto točí videa na Youtube a aktivní je i na sociálních sítích.

„Spousta lidí, kteří nehrají zdaleka tak jako lidé v České republice, na AMU nebo jako já, mají neskutečný počet followerů,“ vysvětlil Kačo. „Prostě se v moderním světě umí pohybovat lépe než já,“ připustil.

Příkladem pro Romy

Kačo se netají, že ve Spojených státech není jen sám za sebe. Chce být příkladem pro romské děti. „Rodiče mi píšou děkovné dopisy, že je to pro ně inspirativní a že jejich syn taky hraje na piano,“ těší klavíristu. Se svým dosavadním úspěchem za oceánem se i přesto nespokojuje. Chce vydat album, spolupracovat s hvězdami a získat cenu Grammy.