Vinylu zasypalo Půl litru země. Stihla si ještě všimnout Enchanted Lands a Genot Centre

Hudební ceny Vinyla si posedmé všímaly nejlepších projektů uplynulého roku. Desku roku podle nich natočila kapela Pacino, objevem byla vyhlášena producentka Enchanted Lands a počinem aktivity pražského labelu Genot Centre.

Trio Pacino loni vydalo první regulérní dlouhotrvající desku. Nahrávka Půl litru země se podle Vinyly nestydí za chytlavé melodie, přestože skupina pořád oběma nohama zůstala v hardcoreových klubech. Poetické texty hledají naději a odvahu v zoufalství a strachu.

Label Genot Centre si titul „počin roku“ vysloužil za objevování výrazných domácích talentů nebo za tzv. spací koncerty Silent Night. Labelu, který založili Ondřej Lasák a Wim Dehaen, se za dva roky existence podařilo získat výraznou pozici na tuzemské alternativní scéně.

Mimo jiné u něj vyšla deska objevu roku. Projekt Enchanted Lands, za nímž stojí producentka Barbora Polcerová, se pohybuje na hranicích ambientu, sound designu a new age. Vinylu zaujala svým debutovým albem Feed Goals. Do své hudby zapojuje i třeba zvuky nahrané mobilem nebo šepot. 

Ocenění za rok 2017 se předávaly ve středu v pražském Lucerna Music Baru. Cena má podobu vinylu, který vychází v limitované edici sta kusů a obsahuje po jedné hudební nahrávce od všech nominovaných. Tuzemskou hudební scénu ještě  čeká 8. března udělování cen Apollo (vyhlašování bude možné sledovat i živě na webu ČT24), na hlavní proud se pak 20. března zaměří ceny Anděl.