Uprchlíci vedle expresionistů. Plzeňské Masné krámy vystavují Formule patosu

Masné krámy vystavují Formule patosu (zdroj: ČT24)

Trauma, tíseň, extáze, prázdnota. Tyto i jiné „Formule patosu“ hledá stejnojmenná výstava Západočeské galerie v Plzni. Zhruba sto padesát obrazů, soch, grafik nebo fotografií ve výstavní síni Masné krámy mapuje proměny lidského těla v umění od roku 1900 do současnosti. Vystaveny jsou práce od Josefa Čapka, Bohumila Kubišty nebo Dity Pepe.

Idea výstavy se opírá o pojem „formule patosu“, kterým německý historik umění Aby Warburg označoval umělecké vyjádření vypjatých emocionálních stavů. Termín však lze použít obecněji k postižení obrovské rozmanitosti výrazů, jaké lidské tělo nabízí.

Expozice sleduje, jak se od konce 19. století, v době nastupujícího modernismu, rejstřík formulí patosu neobyčejně rozšířil a umělecká intence nacházela nové způsoby zobrazení mentálních stavů nebo emocí.

Raději to negativní

„Určité konstanty nacházíme napříč těmi sto dvaceti lety. Zhroucené, apatické, rezignované postavy, které už postojem těla vyjadřují jakousi formuli patosu, najdeme na počátku dvacátého století a najdeme je samozřejmě i dneska,“ upozorňuje autor výstavy Ladislav Kesner.

Expozici dominují vyobrazení strachu, bolesti nebo zoufalství. „Platí, že výtvarné umění, a platí to i o moderní vizuální kultuře, mnohem více sleduje negativní, nebo minimálně komplikované emocionální stavy,“ potvrzuje Ladislav Kesner. Výstava sleduje tato témata napříč prostorem, časem i uměleckými technikami. Vedle expresionistických maleb jsou vystaveny třeba současné fotografie uprchlíků, kteří prchají z Afriky.

Západočeská galerie si vystavená díla půjčila od zhruba třiceti tuzemských i zahraničních institucí nebo soukromých sběratelů, včetně pražské Národní galerie nebo vídeňské Albertiny. Celkem prezentuje sedmdesát sedm výtvarníků, kteří se liší formou i přístupem.

Na výstavě jsou zastoupeni mimo jiné Bohumil Kubišta, Karel Holan, Josef Čapek, Maxim Kopf, František Bílek, Jaroslav Horejc, Jan Štursa, Ivana Lomová, Jan Poupě nebo Dita Pepe. Expozice Formule patosu ve výstavní síni Masné krámy potrvá do 27. května.