Chtěl létat, místo toho fotil české válečné piloty. Jeho kniha Peruť 312 čekala na vydání 70 let

Po dlouhých 70 letech od svého vzniku vyšla kniha Peruť 312 fotografa Ladislava Sitenského, který za války působil u britského vojenského letectva. Titul, který nese název podle proslulé 312. československé stíhací perutě, měl původně vyjít už roku 1948, ale únorový komunistický převrat tomu zabránil. Vydání knihy doprovází také výstava Sitenského fotografií v pražské Galerii Lucerna.

Ladislav Sitenský (1919–2009) fotografoval od mládí a nafotil statisíce snímků. Jeho tvorba je nejvíce spjata s působením československých letců v Británii. Sitenského fotografie ze života pilotů patří k nejpůsobivějším dokladům této důležité epizody českých a slovenských dějin.

Zůstal na zemi, aby fotil

Fotografovat začal Sitenský už na gymnáziu a první velký úspěch zažil se snímky, které pořídil v září 1937 na pohřbu prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka. V roce 1938 začal studovat architekturu a ještě v březnu 1939 nafotil příjezd německé armády do Prahy.

Po vypuknutí války se přihlásil do československé zahraniční armády. Původně chtěl být sám pilotem, ale generál Karel Janoušek rozhodl, že ho pro jeho fotografické dovednosti nechá u pozemního personálu.

Kniha Peruť 312 čekala na vydání 70 let (zdroj: ČT24)

Sitenský tak nafotil stovky snímků Čechoslováků bojujících na západní frontě. K technickým otázkám fotografování přistupoval jako autodidakt po svém. Tvrdil například, že lze fotografovat v protisvětle, což dalo jeho snímkům letců, mechaniků a jejich okřídlených strojů typický ráz.

Peruť ve stoupě

Po únoru 1948 Sitenského podobně jako objekty jeho fotografií zasáhla zvůle nastupujícího režimu. Dopadl ale lépe než mnozí piloti, kteří museli strávit roky ve věznicích. Jeho reprezentativní kniha o 312. peruti britského Královského letectva nicméně skončila ve stoupě.

Tiskařům se podařilo zachránit a svázat jen několik výtisků, z nichž se staly vysoce ceněné sběratelské exempláře. Po 50 letech se autorovi náhodou vrátila také maketa knihy, kterou kdosi nalezl v popelnici v Českých Budějovicích. Fakticky prvního vydání se tak publikace dočkala teprve nyní díky péči dědiců Ladislava Sitenského a nakladatelství Mladá fronta.

Na fotografiích tak znovu ožívají příběhy hrdinů 312. stíhací perutě, jakými byli třeba Alois Vašátko nebo Josef Stehlík. „To byla peruť leteckých stíhacích es, protože většinu jejího zakládajícího personálu tvořili letci, kteří byli mimořádně úspěšní v prohrané bitvě o Francii, ze které si vezli do Velké Británie skoro sto leteckých vítězství,“ upozorňuje vojenský historik Jiří Rajlich, který knihu doplnil svým komentářem.