Nový seriál na ČT: Inspektor Max se nebojí spravedlnosti ani humoru

Trailer: Inspektor Max (zdroj: ČT24)

Dokáže vyřešit ty nejkomplikovanější případy i proti sobě poštvat většinu lidí. Přesto Inspektora Maxe zaměstná pražská kriminálka. Od středy 21. února večer mohou neortodoxním metodám a charismatu tohoto slovenského kriminalisty podlehnout i diváci ČT1. Podle titulního představitele Juraje Kukury ale nemají čekat typický krimi seriál.

Dojde i na únosy, podvody a vraždy, čistě kriminální případy ovšem nejsou tím, co Inspektora Maxe především zajímá. Seriál má i sociálně kritický rozměr. Hlavní hrdina chce potírat korupci a bojovat proti bezzubé spravedlnosti.

Já osobně už nemám chuť dívat se na detektivku, v níž někoho na začátku zavraždí, na konci se dozvíme, kdo je vrah, a netušíme nic o lidských osudech. Nám šlo především o to, abychom zdůraznili sociální rozměr dnešní doby, hodnoty naší společnosti a to, jak se dnešní svět změnil.
Juraj Kukura

„To, jak Max věci vnímá, není jen otázka seriálové postavy, ale i Juraje Kukury jako občana. Má dost často vyhraněný a poměrně vášnivý názor, tíživá je pro něj nespravedlnost nebo neschopnost justice řešit spravedlnost,“ popisuje inspektora Petr Nikolaev, který se o režii podělil s Jiřím Chlumským.

(Ne)obyčejný chlap

Inspektora Maxe už poznali diváci na Slovensku, kde se příběhy částečně také odehrávají. Slovensky mluví kriminalista i v českém uvedení seriálu. Zejména se ale průměru vymyká svou extravagantností v oblékání i chování.

„Nebaví mě zobrazování detektivů v kožených bundách a teplákách a vyšetřovatelů s kymácivou chůzí. Zoltán Max je člověk, který pomáhá lidem, kteří se ve svém životě dostanou do krizové situace. Je to obyčejný chlap s chybami i neuskutečněnými sny,“ představuje svou postavu Kukura.

Typický je pro Maxe sarkastický nadhled a i případy, které řeší, jsou pojaty mnohdy tragikomicky. „Nebojím se humoru a ani my, ani hlavní hrdina se nebereme tak smrtelně vážně,“ říká spoluscenárista Rasťo Boroš.

Inspektor Max zkrátka řeší věci po svém – ale ne sám. Sekundovat mu na obrazovkách bude Tereza Brodská jako státní zástupkyně, Robert Hájek coby mladší kolega nebo Igor Bareš, který si po Případech 1. oddělení opět vyzkouší roli policejního šéfa.