„Úspěch byl nečekaný.“ Pražský filharmonický sbor zpívá na prvním turné v Rusku

Pražský filharmonický sbor koncertuje v Rusku (zdroj: ČT24)

Pražský filharmonický sbor je na turné v Rusku. V petrohradském Mariinském divadle představil Kantáty z Vysočiny Bohuslava Martinů. Za jejich nahrávku získal nominaci na prestižní britskou cenu časopisu BBC Music Magazine – jestli zvítězí, se dozví 5. dubna. Mimořádným úspěchem je ale i samotné vystoupení ve věhlasném petrohradském divadle.

V Moskvě byl Pražský filharmonický sbor naposledy před třiceti lety s Českou filharmonií. S vlastním turné přijel sbor nyní do Ruska poprvé. Sbormistr Lukáš Vasilek to hodnotí jako uměleckou výzvu, protože ruské publikum považuje za velmi zkušené a vzdělané. 

Sbor má za sebou už dvě úspěšná vystoupení v Petrohradu, v tamní filharmonii uvedl Janáčkovu Glagolskou mši a Kantáty z Vysočiny Bohuslava Martinů. Dílo těchto dvou komponistů neznají ruští posluchači tak jako příznivci vážné hudby v západních zemích. Podle Vasilkových slov ho ale přijali výborně: „Úspěch těchto dvou autorů byl pro nás nečekaný. Při koncertech jsem cítil, že publikum bylo na naši produkci velmi koncentrované.“

Po Moskvě Hradec Králové a pak Carnegie Hall

 Vrcholem ruského turné bylo vystoupení ve Velkém sále moskevské konzervatoře. Sbor zde zazpíval Dvořákovo Stabat Mater s Velkým symfonickým orchestrem P. I. Čajkovského pod taktovkou Vladimira Fedosejeva a s ruskými sólisty. Světoznámý ruský dirigent se po mnoha letech vrátil ke spolupráci s českými umělci.

Po ruském turné má sbor v plánu vystoupení v Carnegie Hall v New Yorku a v Drážďanech. Nejdříve se ale vrací do Česka. Domácímu publiku se představí v únoru a březnu, nejprve dvakrát vystoupí  v Hradci Králové a poté v pražském Obecním domě, kde uvede také Dvořákovo Stabat Mater.