Český lev opět změnil podobu, už není abstraktní, ale milý a kubistický

Filmová a televizní akademie bude letos udílet nové České lvy. Soška během minulých 24 ročníků výrazně změnila podobu už dvakrát. Autorem té nové je sochař a designér Rony Plesl. Inspiroval se poetikou Josefa Lady a českým kubismem. Výroba sošek se letos vrátila do sklárny v Nižboru na Berounsku.

Nový křišťálový lev váží přesně 2 kilogramy a je vysoký téměř 28 centimetrů i s podstavcem. „Máme pětadvacátý ročník, výroční, byla dobrá příležitost to změnit. Ta předchozí cena byla také krásná, ale byla poněkud abstraktní, chtěli jsme, aby byla konkrétnější,“ říká režisér a člen prezidia České filmové a televizní akademie David Ondříček.

Cena Český lev poprvé výrazně změnila podobu v roce 2014. Mohutného lva ve skoku vystřídal mnohem subtilnější ležící lev ukrytý ve skleněném kuželu. Autorem nové podoby sošky byl výtvarník Jakub Berdych. O rok později sošku upravil, když sice zachoval tvar kuželu, ale lva transformoval do dvojrozměrné podoby zespoda sošky.

Český lev opět změnil podobu, je milý a kubistický (zdroj: ČT24)

Letos se soška opět vrátila k podobě figurky lva, ačkoliv značně stylizované. Designér Rony Plesl se při jejím navrhování inspiroval poetikou Josefa Lady a tvaroslovím českého kubismu. „Mám hrozně rád Ladu a chtěl jsem, aby ten lev byl milý a kubistický. Takže je to kombinace kubismu a takové ladovské milosti,“ popisuje svůj záměr.

Výroba jedné sošky od vylisování po lepení může trvat až tři dny. Do kovové, několikadílné formy se lev lisuje za užití lisostřiku, tedy velice precizního druhu lisu. Po dokončení lisování se soška chladí zhruba jeden den a následně se ještě brousí a leští. Podstavec se vyrábí ručně na píšťale a ručně se také vytáčí plný tvar do kovové formy. Lev a podstavec se nakonec za studena slepí speciálním lepidlem.

Novou soškou bude v sobotu 10. března v pražském Rudolfinu oceněno až 37 vítězů statutárních kategorií 25. ročníku Českého lva. Česká televize bude celý večer vysílat v přímém přenosu.