Kvíz: Jak dobře znáte filmové veřejné (ne)přátele?

Mladý psychiatr Carl Gustav Jung se rozhodne na své pacientce vyzkoušet experimentální léčbu. Psychoanalýzu. O výsledcích nadšeně napíše zakladateli této metody Sigmundu Freudovi. Na základě korespondence mezi muži vzniká přátelství. Film Nebezpečná metoda Davida Cronenberga uvede ČT art ve čtvrtek 15. února. Při čekání na něj si v našem kvízu můžete ověřit, jaké další filmy o skutečných lidech, jež pojila profese i přátelství, ale také rivalita, máte uloženy v podvědomí. Bez psychoanalýzy. Správné odpovědi najdete na konci článku.

1. Andreas Baader a Ulrike Meihofová se dali dohromady za filmařsky velmi vděčných okolností. 14. května 1970 Meinhofová pomohla Baaderovi utéct z vězení, kam za ním jako novinářka přišla pod záminku rozhovoru. Baader za mřížemi seděl kvůli žhářskému útoku na obchodní domy ve Frankfurtu nad Mohanem.

V ten den vznikla také německá levicová organizace, jež měla na svědomí několik bombových útoků a únosů. O ní je snímek Uliho Edela Baader Meinhof Komplex. Nás ale zajímá, co měla tato organizace společného s britským královským letectvem.

Únos předsedy svazu německého průmyslu Schleyera
Zdroj: ČT24/Bontonfilm

2. Hrdinové filmu Arthura Penna z roku 1967 jsou si s hrdiny předešlého filmu v lecčems podobní. Jsou sice jednoznačně známějším (možná tím nejznámějším) gangsterským párem, ale v tomto snímku jsou vykresleni jako bojovníci proti společenskému řádu a vládnímu systému. Vraždění k tomu tak nějak patří. Jejich jména jsou zároveň i názvem filmu.

Bonnie a Clyde
Zdroj: ČT

3. Když už našlapujeme za hranicí zákona, nelze se nepodívat na Divoký západ. Na dva kamarády ve zlém i ve zlém (dobrého je pomálu), kterým na každém místě hoří za patami. Vzniklo o nich dost příběhů, i těch filmových, legendárním se stal western George Roye Hilla z roku 1969.

Ty dva, na jejichž jména se ptáme, ztvárnily dvě herecké legendy. Jejich jména můžete doplnit také. Možná vás napadne Bud Spencer a Terence Hill, ale to nejsou oni.

Butch Cassidy a Sundance Kid
Zdroj: ČT

4. Jestli se filmařům něco nikdy neomrzí, tak je to zřejmě britská královská rodina. Na plátnech už její členové prožili leccos. Tak například Bertie čili král Jiří VI. (Colin Firth) potřeboval vypilovat Královu řečaby mohl vládnout, musel ovládnout své zadrhávání.

Společný zájem (tady škatulka profese pokulhává) ho spojil s řečovým terapeutem Lionelem Loguem (Geoffrey Rush). Zvláštní přátelství vznikalo v režii tvůrce, který se naopak ve svých filmech málokdy zadrhnul. Jeho jméno?

Králova řeč
Zdroj: ČT24/Bontonfilm

5. Dost bylo přátelství. Úspěch znamená i konkurenci. Potýkat se s ní musel i Mozart v několikaoscarovém filmu Miloše Formana Amadeus. Vznikl podle divadelní hry Peter Shaffera, která se mimochodem aktuálně hraje v Huse na Provázku a Divadle na Vinohradech.

Ve skutečnosti to prý s Mozartovým úhlavním nepřítelem nebylo tak vyhrocené, ve filmu ho ale žárlivost pohání ke zničení hudebního génia. Což se mu nepodařilo, protože jméno Mozart zná snad každý, kdežto jméno jeho skladatelského konkurenta zas tak známé není. A proto nás zajímá.

Amadeus
Zdroj: ČT

6. Nejlepší vyhrává. Nikde jinde by tohle pravidlo nemělo platit víc než ve sportu. O soupeření v něm vzniklo nemálo filmů. Třeba James Hunt a Niki Lauda se ve snímku Rona Howarda přetahovali o volant Formule 1; v dokumentárním dramatu Michaela Tolaijana rozdělení Jugoslávie rozdělilo i basketbalové Dávné bratry – Dražena Petroviče a Vladeho Divaca.

My se ale ptáme na skandinávský film z loňského roku, který se ovšem týkal jednoho osudového utkání v roce 1980. Tehdy proti sobě nastoupili na wimbledonský trávník dva špičkoví tenisté, pod tlakem úspěchu i tenisového zákulisí. Jejich jména se promítla i do názvu filmu. A zní?

Borg
Zdroj: Nordisk film