Cit pana Høega pro literaturu. Dánský autor představil v Česku Susanin efekt

Peter Høeg představil v Česku svou poslední knihu (zdroj: ČT24)

Do Prahy přijel slavný dánský spisovatel Peter Høeg, aby tuzemským čtenářům představil svůj poslední román Susanin efekt. Dánsky kniha vyšla v roce 2014, český překlad se na pultech objeví letos v létě. Autor bestseleru Cit slečny Smilly pro sníh navštívil české hlavní město poprvé.

Svou prvotinu – Představy o dvacátém století – napsal Høeg před třiceti lety. Za debut získal několik literárních cen, celosvětového úspěchu pak na začátku devadesátých let dosáhl románem Cit slečny Smilly pro sníh. Příběh kombinující detektivku s kritikou současné civilizace se dočkal i zfilmování v režii Billeho Augusta (a pod českým názvem Stopy ve sněhu).

Celkem je Høeg autorem osmi titulů, přeloženy byly do více než třiceti jazyků. Jeho texty se žánrově liší, tematicky se ale často dotýkají následků civilizačního pokroku. „Do knih se dostávají věci, které mě osobně zaměstnávají,“ podotýká spisovatel.

„V této knize jsou to sociální rozdíly mezi bohatými a chudými a také otázka přírodních věd, jejich síla, krása i zodpovědnost,“ doplnil, jaké poselství se skrývá v překladové novince.

Peter Høeg při návštěvě v Praze (2018)
Zdroj: Michal Krumphanzl/ČTK

Do kriminálky Susanin efekt přimíchal i politickou fantasy. Hlavní hrdinkou je žena s nevšední schopností – umí kohokoliv přimět, aby jí vyzradil své největší tajemství. „Na začátku je obviněna z trestného činu, od dánských úřadů dostane nabídku, že ji propustí, pokud ještě jednou využije svůj zvláštní talent,“ prozradil Høeg.

Nejen Høeg

Do Česka přijel autor na pozvání Týdne dánské literatury, který ovšem netrvá týden, ale celý únor. Další dvě akce se uskuteční ještě v dubnu.

Po Høegovi bude hostem dánský básník Knud Steffen Nielsen, který bude ve čtvrtek 15. února v Moravské zemské knihovně diskutovat s českými autory o současné poezii. Další, už jen pražský, program zve na promítání dánských filmů nebo i na večer gastronomických a literárních specialit.