Důl Michal je opět v provozu. Fárají v něm Jihokorejci

Ostrava - Důl Michal je opět v provozu. Ale jen několik dní. Jihokorejští filmaři totiž v areálu ostravského dolu točí milostný příběh z šedesátých let. Snímek nazvaný Gukje Market uvidí i čeští diváci.

Technickou památku si vypůjčil štáb režiséra Jun Je-kjuna, jehož snímek Tsunami z roku 2009 je považován za první jihokorejský katastrofický film. V Česku ale natáčí dramatický milostný příběh odehrávající se v šedesátých letech minulého století, v období po korejské válce, kdy vláda jihokorejské muže posílala pracovat do německých dolů a ženy na práci ošetřovatelek a zdravotních sester.

Děj se tedy odehrává v Německu a tomu se musel přizpůsobit i ostravský důl. V řetízkových šatnách například zmizely všechny české nápisy. Pracovníci památky vyšli filmařům vstříc i v jejich přání natáčet v původních sprchách. Přestože se dvě desítky let nepoužívaly, pro filmování se je podařilo zprovoznit.

Scény pro film Gukje Market vznikaly už v Praze. Další záběry pořídí štáb i v Dole Anselm v Landek Parku či v Dolních Vítkovicích. Datum premiéry v Koreji ještě znám není, zajít na něj ale bude možné i u nás, objeví se na programu pražského festivalu Filmasia.