Glen Hansard se s létem rozloučí v Česku

Praha - Irský zpěvák, kytarista a písničkář Glen Hansard s doprovodnou kapelou uzavře v úterý 20. srpna sérii tří letních koncertů na Terase Jízdárny Pražského hradu. Diváci se mohou navíc těšit na dalšího zástupce irské hudební scény: folkovou písničkářku Lisu O'Neill, která zahraje před Glenem Hansardem. Koncert začíná ve 20 hodin.

Glena Hansarda české publikum mělo příležitost vidět v mnoha hudebních podobách – sólově samotného s kytarou, s Markétou Irglovou v rámci projektu The Swell Season, s domovskou formací The Frames nebo v čele své doprovodné kapely. Přesto se dá očekávat, že jeho koncert na Terase Jízdárny Pražského hradu bude výjimečný nejen díky zajímavému prostředí, ale především složením doprovodné kapely, kterou tvoří členové The Frames spolu se smyčcovou a dechovou sekcí.

Zatím posledním Hansardovým albem je sólový projekt Rhythm & Repose, který představuje velmi otevřenou bilanci událostí posledních let jeho osobního i uměleckého života. Desku natočil před dvěma lety v New Yorku s americkými muzikanty bez účasti kohokoliv z domovské kapely The Frames či Swell Season (s výjimkou hostování Markéty Irglové ve dvou písních). Kromě koncertování si Glen Hansard také zahrál v několika filmech – v muzikálu The Commitments nebo ve snímku Once. Za píseň Falling Slowly získal spolu s Markétou Irglovou Oscara i nominaci na Grammy.