Český lev se zakousl do České televize. Sebrala všechny nominace za televizní tvorbu

Vedle nejlepších filmů v kinodistribuci a jejich tvůrců vybírají ceny Český lev také to nejlepší z televizní tvorby uplynulého roku. Vítězové v kategoriích Televizní film nebo minisérie a Dramatický televizní seriál budou, stejně jako „velcí“ Lvi, vyhlášeni 10. března v přímém přenosu České televize. Všechny nominace 25. ročníku pocházejí z její produkce. Uspěl například seriál Bohéma nebo snímek Zádušní oběť.

Na rozdíl od kinofilmů, které jsou do souboje o České lvy zařazeny automaticky uvedením v biografech, do televizních kategorií přihlašují své tituly sami vysílatelé. Letos nominace zaslaly vedle České televize také HBO Europe, TV Nova a TV Prima. Akademici z nich vybrali v jednokolovém hlasování, vítěz každé kategorie bude vybrán mezi třemi projekty, které získaly nejvíce hlasů. 

Všechny nominované počiny vznikly v České televizi. Připomeňte si je v následujících videích:

V kategorii Nejlepší televizní film nebo minisérie uspěl snímek Kozy léčí, příběh o znovunalezené chuti do života natočila Lenka Wimmerová. V hlavní roli manželů, kteří se přestěhují z města na kozí farmu, mohli diváci vidět Zuzanu Stivínovou a Igora Chmelu. 

Kozy léčí (zdroj: ČT24)

Akademiky zaujala také minisérie Spravedlnost. Policista Ondřej Vetchý balancuje ve třech dílech mezi svědomím kriminalisty a svědomím otce, jehož dcera někoho zavraždila. Snímek režíroval Peter Bebjak.

Spravedlnost (zdroj: ČT24)

Spravedlnost řeší i policejní komisař Milan Kňažko v dramatu Zádušní oběť. Noirově laděná detektivka se odehrává na počátku minulého století v malém městečku, kde údajně došlo k rituálním vraždám. Podle scénáře Vladimíra Körnera temný příběh natočil Jiří Svoboda.

Zádušní oběť (zdroj: ČT24)

Do trojice nominací na Nejlepší dramatický televizní seriál se dostala Bohéma. Nejednoznačně přijímaná dramatická série prostřednictvím osudů hvězd stříbrného plátna přibližuje protektorátní časy. Režisér Robert Sedláček už podobně naložil s našimi dějinami v sérii České století.

Bohéma (zdroj: ČT24)

Do minulosti se vrací také Svět pod hlavou. Hlavní hrdina, jehož hraje Václav Neužil, se „propadne“ ze současnosti do sedmdesátých let. Atmosférický kriminální seriál se natáčel v režii Marka Najbrta a Radima Špačka.

Svět pod hlavou

Trio nominací uzavírá Trpaslík. Seriál režiséra Jana Prušinovského a scenáristy Petra Kolečka vychází z absurdní situace, co všechno se může stát, když obyčejná rodina z Nymburka najde sádrového trpaslíka, který plní přání.

Trpaslík (zdroj: ČT24)