Picasso sice nehledal, ale našel keramiku

Dánské muzeum představuje Picassa jako keramika (zdroj: ČT24)

Pabla Picassa proslavily především kubistické obrazy. Dánské muzeum moderního umění chtělo ale na aktuální výstavě ukázat méně známou část jeho tvorby. Představuje více než 160 kusů keramiky od tohoto slavného španělského umělce.

V létě roku 1947 navštívil Picasso výstavu keramiky v jižní Francii. Celý život hledal nové umělecké výzvy a tuhle nemohl nechat bez povšimnutí. Okamžitě začal experimentovat s keramickými materiály. Fascinovala ho nepředvídatelnost spalovacího procesu, během něhož se barvy nečekaně mění.

Výstava ukazuje velmi jasně Picassovo nadšení pro experimenty. Byl velmi otevřený k novým materiálům, k novým zdrojům inspirace a tomu, jak měnit věci. Odhaloval nebo viděl věci v původní formě a přetvářel je na něco nového.
Kirsten Dellová
Muzeum moderního umění Louisiana

Vedle obrazů, soch a grafických děl Picasso za svůj život vytvořil zhruba čtyři tisíce keramických předmětů. Od malování a přepracování už existujících talířů a džbánů až po autorské figurky lidí a zvířat.

„Rozmanitost předmětů, různých forem a tvarů nás má přivést k tomu, abychom pozorněji zkoumali, co vidíme,“ říká umělcův vnuk Bernard Ruiz-Picasso.

Sám Picasso prohlásil, že tajemství umění spočívá v tom, že nehledáme, ale nacházíme. Jeho keramické nápady mohou návštěvníci Muzea moderního umění Louisiana obdivovat do konce května.