Na Hradě zahraje Regina Spektorová

Praha - Vlivy domovského New Yorku i východní Evropy, odkud pochází, mísí ve své hudbě klavíristka a zpěvačka Regina Spektorová. Jedna z nejúspěšnějších amerických písničkářek vystoupí dnes na terase Jízdárny Pražského hradu.

Reportáž Petra Viziny (zdroj: ČT24)

Začátek příběhu výjimečně nadané klavíristky a skladatelky sahá do období perestrojky. Tehdy umožnila sovětská vláda 34 tisícům sovětských Židů odejít do Spojených států. Mezi nimi byla i tehdy devítiletá Regina Spektorová. „V životě dítěte je emigrace velká událost. Už pak celý život dělí na to, co bylo před tím a co potom,“ říká hudebnice.

Vzdělání v klasické hudbě i láska k Beatles ji v Americe pomohly dostat se z chudé rodiny v newyorském Bronxu až ke koncertování pro prezidenta Obamu v Bílém domě. Dnes zahraje na Pražském hradě, v Česku ji její přiznivci mohou slyšet naživo teprve podruhé, před třemi lety byla hostem festivalu Colours of Ostrava. S Českem ji přitom pojí milá vzpomínka - její první piano, na kterém se doma v Moskvě učila hrát, bylo prý české značky Petrof.

Hudební program na terase Jízdárny začal v červenci americký bluesman Taj Mahal. 20. srpna ještě zahraje irský písničkář Glen Hansard.

Vydáno pod