Febiofest vybral filmové Best of. V porotě zasedne Marta Kubišová

Jubilejní 25. ročník Febiofestu oslaví čtvrtstoletí více než 160 novými filmy i výběrem deseti nejoblíbenějších snímků v celé historii přehlídky. Čestnou předsedkyní poroty sekce Nová Evropa se stane zpěvačka Marta Kubišová. Mezinárodní filmový festival začne v Praze v polovině března a na konci měsíce se přesune také do dalších regionů.

Vlajkovou lodí programu Febiofestu zůstává soutěžní sekce s názvem Nová Evropa, ve které se nachází deset silných autorských filmů začínajících filmařů. Protipólem je pak sekce Masters, která nabízí zavedené režiséry zvučných jmen a jejich poslední filmy.

„Zůstáváme věrni i několika sekcím, které reprezentují filmy z jednotlivých regionů. Máme tak sekci zabývající se asijskou, balkánskou či skandinávskou oblastí, ale také filmy nezávislých autorů z USA. V sekci Queer Now promítneme opět díla dotýkající se témat identity a orientace. A Noční cirkus je sekcí pro fanoušky akčních a hororových filmů,“ uvedla ředitelka programu Anna Kopecká.

Nejlepší vzpomínky

Speciální sekcí bude výroční Best of – představí 10 nejoblíbenějších filmů uvedených na festivalu od jeho založení. „Ze všech filmů, které se na festivalu za těch 25 let promítaly, jsme ve spolupráci s ČSFD vybrali ty opravdu nejpopulárnější. Doufáme, že si věrní diváci festivalu přijdou vzpomenout na svoje první setkání s těmito snímky,“ zve diváky Anna Kopecká.

Promítat se bude Lola běží o život Toma Tykwera, Mulholland Drive Davida Lynche či Pianista Romana Polanského.

Čestnou předsedkyní poroty sekce Nová Evropa se pro letošní rok stane zpěvačka Marta Kubišová. Porota složená z 33 filmových fanoušků v čele s Kubišovou bude vybírat z deseti soutěžních filmů z celé Evropy a na slavnostním zakončení festivalu 22. března udělí vítěznému snímku cenu Grand Prix a odměnu pět tisíc euro.

Sekce Masters, zaměřená na aktuální tvorbu režisérů, kteří se svými předchozími filmy zapsali do dějin světové kinematografie, představí tvůrce z Francie, Německa, USA a Íránu. Mezi 12 filmy nechybí drama Romana Polanského Podle pravdivé události či poslední film íránského režiséra Abbase Kiarostamiho 24 obrazů.

Představí se také nejnovější snímek amerického režiséra Terrence Malicka Song to Song s Ryanem Goslingem, Rooney Marou a Michaelem Fassbenderem.

Profil Arnauda Desplechina

Profil představí francouzského režiséra Arnauda Desplechina a režisérskou verzi jeho filmu Ismaelovy přízraky, který zahajoval 70. ročník festivalu v Cannes. V hlavních rolích se představí hvězdné herecké obsazení Marion Cotillard, Charlotte Gainsbourg, Mathieu Amalric či Hippolyte Girardot. Režisér spolu s hercem Hippolytem Girardotem uvedou film osobně.

Novinkou letošního ročníku jsou divácké akreditace, a to třídenní, pětidenní či devítidenní, tedy na dobu trvání celého festivalu. Akreditace kromě levnějších vstupenek na projekce zahrnují také vstupy zdarma nebo se slevou na doprovodný program festivalu nebo festivalové dárky.