Tělo tuž, klaunům služ! V Divadle Bolka Polívky baví sokolové

Dva sokolové baví autorskou klaunerií (zdroj: ČT24)

Velké přátelství a boj o starou tělocvičnu spojilo hrdiny nové inscenace brněnského Divadla Bolka Polívky. Představení Letem sokolím chce oživit pozapomenutý žánr klaunerie. V hlavních rolích se představí Michal Chovanec a Ondřej Klíč.

Inscenace se vyvinula z původního skeče, který oba protagonisté vymysleli na workshopu ve Vídni. „I ňouma – nebo spíš lálin – se může stát hrdinou,“ shrnují stručně, o čem jejich příběh je. Točí se kolem jedné sokolovny. „Téma se dotýká spousty malých sokoloven. Po revoluci se vracely majetky, různé spolky o tyto objekty usilovaly a většina řešila problém, komu sokolovna patří a co dělat, aby nezchátrala,“ říkají Chovanec a Klíč.

Tyršův pokračovatel

V divadelní sokolovně nacvičují na všesokolský slet v rolích náčelníka župy Břéti a jejího jediného aktivního člena Čeňka. První z nich se cítí být nástupcem zakladatele tělocvičného spolku Miroslava Tyrše a začne jeho myšlenky prosazovat příliš dogmaticky.

„Michal Chovanec je zvláštním způsobem Tyršovi podobný, kdyby se na něm pár věcí upravilo, je to celý Tyrš,“ upozorňuje Ondřej Klíč na podobnost svého jevištního partnera se známým sokolským náčelníkem.

Michal Chovanec a Ondřej Klíč
Zdroj: Jiří Salik Sláma/Divadlo Bolka Polívky

Jako cvičenci Břéťa a Čeněk se tužili už třeba na festivalu Letní Letná, nové představení vznikalo pod dozorem klauna a mima Bolka Polívky. „Vyzývám je, aby z toho měli radost, aby se tím bavili – potom se budeme bavit i my,“ prozradil, jakou radu svým klaunským kolegům udělil.

Žánr klaunerie neopustil ani jako herec – jednu klaunskou inscenaci, zatím pod názvem Loutkáři, prý také připravuje.