V animáku o smrti není mrtvo

Animovaný film Coco v českých kinech (zdroj: ČT24)

Mexickou kulturu a folklorní tradici uctívání předků vystihuje nový animovaný film Coco. Do českých kin vstoupil s cenou Zlatý glóbus v kategorii nejlepší animovaný film a už teď se o něm mluví jako o kandidátovi na Oscara.

Chlapec Miguel se chce stát hudebníkem, má ale tu smůlu, že se narodil do jediné rodiny v Mexiku, co nemá ráda hudbu. Miguel se v příběhu ocitne i v říši mrtvých, kde zjišťuje pravdu o minulosti své rodiny a také o tom, že smrt je součásti života.

„Když jsme zjišťovali a studovali fakta o mexickém svátku zemřelých a místních tradicích, pochopili jsme, že nejde jen o Mexičany a jejich kulturu. Že ten příběh je celosvětový, protože všichni máme svoje rodiny,“ uvedl Adrian Molina, spoluscenárista a spolurežisér snímku. O režii se podělil s Leem Unkrichem, který je podepsaný pod animovanými příběhy Toy Story nebo Hledá se Nemo.

Ty – stejně jako Coco – vznikly ve studiu Pixar. Všechny také uspěly v cenách americké filmové akademie Oscar. Pro Pixar točil v minulosti i český rodák Jan Pinkava, který získal za krátký snímek Geriho hra i Oscara. Po neshodách během vzniku celovečerního filmu Ratatouille ale Pinkava studio opustil. V titulcích je uvedený jako autor námětu a spolurežisér.

Coco má velkou šanci zapsat se vedle těchto divácky úspěšných snímků. V kinech je novinka uváděna s předfilmem – dvacetiminutovým příběhem sněhuláka Olafa z Ledového království, dalšího diváckého hitu.