Festival krátkých filmů Praha s účastí Daniela Mulloye. Uvedl zde svůj snímek Domov

Daniel Mulloy představil v Praze svůj oceňovaný snímek Domov (zdroj: ČT24)

Hlavním hostem a porotcem na 13. ročníku Festivalu krátkých filmů Praha byl režisér Daniel Mulloy. Na přehlídce uvedl i svůj krátký film Domov, mnohokrát oceněný snímek, včetně britské ceny Bafta v kategorii Nejlepší krátký film. Akce pořádaná organizátory Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech se konala již potřinácté. Od 17. ledna uvedl festival v kinech Světozor a Pilotů v 16 sekcích přes 100 nejlepších a nejzajímavějších krátkých filmů ze tří desítek zemí.

Jako student umělecké školy maloval uklízečky na toaletách. Začal se ale zajímat i o jejich osudy a tak vyměnil štětec za videokameru. Dramatické příběhy lidí ho zajímají dodnes.

„Pro své filmy vždy vybírám témata, která mi přijdou silná. A protože jsem hodně cestoval a strávil hodně času v Kosovu, kde jsem potkal spousty běženců z kosovské války, tak můj poslední film se od těch předešlých celkem liší,“ vypráví Mulloy.

Ve filmu Domov se britská rodina náhle ocitne v roli válečných uprchlíků. Snímek ukazuje, že útěk z míst, kde lidem hrozí nebezpečí, je naprosto přirozený a nutný.

„Lidé na útěku nemají možnost se na něj připravit, vždycky to přijde najednou, když to nečekáte. Rychle vezmete jen ty nejdůležitější věci a prcháte. Chtěli jsme, aby hlavně diváci měli ten pocit náhlosti. Aby si uvědomili, že jsou součástí této hrozné cesty,“ dodává Mulloy. 

  • Vítězem mezinárodní soutěže se v rámci festivalu stal snímek „A tak jsme daly zlaté rybky do bazénu“. Jeho autorem je japonský režisér Makoto Nagahisa, pro něhož to byl filmový debut. Vypráví o dívkách, které vypustily do školního bazénu 400 zlatých rybek. Národní soutěž vyhrál slovenský student Michal Blaško se svým dramatem Atlantida 2003. Obě hlavní ceny byly spojeny s finanční odměnou 2000 eur (51.000 korun).