Balvín sice ustoupil, herci přesto opouštějí Národní divadlo

Praha - Přestože ministr kultury Jiří Balvín vrátil šéfa Národního divadla Jana Buriana do funkce, herci na svých výpovědích trvají. Saša Rašilov, Richard Krajčo, Miroslav Donutil, David Prachař i Ondřej Pavelka už prohlásili, že se vrátit nechtějí. „Výpověď jsem dal zodpovědně a vážně a brát ji zpátky nemíním, protože není žádný důvod si myslet, že pan ministr se zítra nerozhodne jinak a pozítří opět jinak,“ uvedl pro ČT24 Pavelka. Herec připustil, že pokud by všichni umělci trvali na odchodu, sezona zřejmě nezačne.

K odchodu z divadla se ve čtvrtek rozhodla asi desítka herců, šéf činohry Michal Dočekal i nové vedení opery v čele se Silvií Hroncovou. Reagovali tak na náhlé odvolání ředitele Buriana přesně v den jeho nástupu do funkce. Rezignaci zvažuje i šéf baletu Petr Zuska.

Burian dnes na ministerstvu přijal jmenovací dekret do vedení Národního divadla, avšak s podmínkou, že se obnoví jeho bývalé vedení. Není si však například jist, zda se vrátí šéf činohry Dočekal a další lidé. Mluvčí činohry Tomáš Staněk věří, že po Burianově jednání s Balvínem se situace bude vyvíjet pozitivně.

„Jsou to svobodní lidé, kteří mají na celý proces nějaký názor a mají na něj plné právo. Já nemohu řídit Národní divadlo bez herců a uměleckého vedení, takže my se musíme nějak sejít, spojit a domluvit se,“ reagoval Burian.

„Zmatené, neohrabené a nehorázné“

Příkladně herec Donutil se už do Národního divadla vrátit nechce. „Rozhodoval jsem se už delší dobu, protože ředitel se hledal velmi dlouho a složitě, a když se našel, tak to dopadlo, jak to dopadlo. Vzhledem k věku a 22 rokům, které jsem strávil v Národním divadle, si myslím, že nemám zapotřebí, abych se stal účastníkem podobného chaosu. Je to zmatené, neohrabené a nehorázné,“ uvedl Donutil. Chtěl by ale dohrát rozehrané inscenace, pokud mu to nové vedení divadla umožní.

„Není co stahovat. Vyjádřili jsme se k situaci a nemůžeme reagovat tak rychle, jako jedná vláda. Vláda jedná z minuty na minutu, tak neuvažují a nejednají ani psychopaticky založení lidé. Je to jak zběsilé auto…,“ komentuje situaci herec Prachař. Podle něj může trvat i několik týdnů až měsíců, než se situace uklidní. Na protest proti Burianovu odvolání oznámila již asi desítka známých herců. Richard Krajčo podmínil svůj návrat odstoupením ministra Balvína.

Richard Krajčo pro Události ČT: „Upřímně řečeno, teď už mně osobně nejde o Národní divadlo, ale vůbec o politickou frontu, abych parafrázoval slova pana premiéra, protože mě už neuráží jenom to, jakým způsobem nová vláda nastoupila a jakým způsobem se projevuje, ale jakým způsobem se projevuje několik posledních vlád. Jak se chovají k občanům, kteří zde odvádějí daně… Politická fronta nenese odpovědnost, a proto nechci být členem instituce, kterou vláda spravuje.“

Balvín odvolal Buriana z funkce ve čtvrtek, v den, kdy ředitel nastoupil. Jeho krok však vyvolal ostrou reakci napříč politickými stranami i odbornou veřejností. Vrátit ředitele zpět do funkce mu dnes nařídil premiér Jiří Rusnok.

„V poslední době je v Národním divadle velmi demotivovaná atmosféra,“ říká k dění na první scéně divadelní kritička Hospodářských novin Marie Reslová. „Zřizovatel se k této instituci chová jako k onuci. Když s vámi někdo tímto způsobem jedná, bere vám chuť do práce. Lidé, kteří v Národním divadle pracují, navíc nejsou motivování finančně, ale prestiží. Jestliže jsou i potíže s financováním a chodem instituce, ztratí chuť se vracet.“

Vydáno pod