Na Balvína padá kritika ze všech stran - přiznává, že to nečekal

Praha - Ministr kultury Jiří Balvín odvolal ředitele Národního divadla Jana Buriana. Jeho působení ukončil hned první den ve funkci. Za tento krok se však na ministra snesla kritika, kterou ani on sám nečekal. Jaké k tomu měl ministr důvody? Nedošlo prý k řádnému výběrovému řízení. Burian prý rovněž nepracoval od ledna na změně koncepce z minulého roku, která v této fázi vykazuje velké nedostatky, čímž by mohla ohrozit chod Národního divadla. Pochybení s koncepcí Burian v Událostech, komentářích odmítl, na její úpravu měl čas do konce roku. Na protest proti odvolání již divadlo opustili Miroslav Donutil, Ondřej Pavelka či David Prachař.

Ministr Balvín si vysloužil ostrou kritiku od politiků napříč stranami i od umělecké obce. Z divadla na protest odchází členové vedení i umělci.

„Nečekal jsem takovou reakci. Vysvětluju si to tím, že jsme vláda, která čeká na vyjádření důvěry. Tady se to zpolitizovalo a každý to nyní používá k získání politických bodů,“ prohlásil Balvín.

Čekal Jan Burian odvolání?

„Odvolání jsem absolutně nečekal. Pan ministr mi oznámil, že hodlá vypsat veřejné výběrové řízení. Pan ministr mi nic nevytkl. Mým úkolem bylo vypracovat koncepci do konce roku, proto jsem přizval odborníky, abychom se touto věcí zabývali,“ upozorňuje Jan Burian.

Spor o koncepci

  • „Musel být odvolán proto, aby nezačala platit tato, podle mě, naprosto nesmyslná koncepce,“ odůvodnil své rozhodnutí ministr Balvín.
  • „Mým úkolem bylo koncepci rozpracovat do konce roku,“ oponoval docent Burian.

První scéna, která svého ředitele hledala dlouhou dobu skrze značné turbulence, je tak opět bez vedení. Ministr tímto krokem narazil na ostrý odpor. Za Buriana se postavila řada umělců, kteří se obávají dalších turbulencí v divadle. Odstoupil šéf činohry Michal Dočekal a výpověď dali i herci Eva Salzmannová, David Prachař, Richard Krajčo, Ondřej Pavelka či Miroslav Donutil.

„Předpokládám, že ten seznam se bude ještě rozšiřovat,“ uvedl mluvčí divadla Tomáš Staněk.  Divadlo chtějí opustit také Jan Dolanský, Martin Pechlát, Filip Rajmont a Pavla Beretová.

S jednáním ministra kultury nesouhlasí ani politici. Výjimečně se shodují

„Dnes potupně odvolaný šéf ND se stal obětí zjevné nekompetentnosti ministra Balvína, který k tomuto kroku sáhl ve chvíli, kdy ještě není ve funkci s důvěrou ve vládě,“ upozornil v Událostech, komentářích poslanec za TOP 09 Stanislav Polčák.

„Ten krok je naprosto šokující. Odborná obec stojí proti němu, umělecká obec stojí proti němu,“ řekla v Událostech, komentářích Miroslava Němcová z ODS.

„Také nejsem příliš šťastný z toho, že vláda, u které ještě sněmovna nehlasovala o vyslovení důvěry, dělá některá razantní personální rozhodnutí,“ podotkl v Událostech, komentářích statutární místopředseda ČSSD Michal Hašek.

Podobný osud jako Jana Buriana může brzy potkat i šéfa Národní galerie Jiřího Fajta. I galerie hledala svého ředitele s vleklými problémy. A ministr Balvín naznačil, že ani Fajtovo jmenování neodpovídá jeho představám.