Svůj program odhazuji v dál. Tylovo divadlo zavřelo kvůli Cyranovi

Francouzští filmaři natáčí v plzeňském divadle (zdroj: ČT24)

V Divadle J. K. Tyla se nehraje - i hraje. Historickou budovu si totiž na téměř celý leden zabrali francouzští filmaři, kteří tu natáčí film o Edmondu Rostandovi, autorovi Cyrana z Bergeracu. Plzeňská scéna slouží jako jeviště, kde měla jedna z nejslavnějších her premiéru.

„Příběh vypráví o tom, jak Edmond Rostand svou hru vytvořil. Je o zákulisí divadla, o tom, co se děje za oponou. Ale také o tom, jak spisovatel začne s ničím, přesto nakonec vytvoří mistrovský kousek,“ prozradil režisér a autor scénáře Alexis Michalik. Plzeňské jeviště představuje Théâtre de la Porte Saint-Martin v Paříži, kde měl Cyrano z Bergeracu v roce 1897 premiéru. 

Rostandova tvorba se zpočátku setkávala s nepochopením. Úspěch mu ale zajistila už jeho druhá hra o velké lásce a velkém nose. Cyrano z Bergeracu patří dodnes k nejznámějším francouzským hrám.

Měsíc zavřeno

Podobně jako Rostandovi i režisérovi filmu se nedostalo přijetí hned na začátku. „Scénář měl napsaný už řadu let, nepodařilo se mu ale projekt zafinancovat. Dostal tedy nápad udělat z něj divadelní hru,“ popisuje dlouhou cestu k natáčení producent Roman Finger. Představení patřilo v Paříži k nejnavštěvovanějším, což pomohlo získat podporu i pro vznik filmu. 

Dramatika Edmonda Rostanda hraje Thomas Solivéres, kterého mohli diváci vidět například v dojemném dramatu Nedotknutelní. Z francouzského obsazení budou znát i Dominiquea Pinona, jenž si zahrál v Amélii z Montmartru. 

Historickou budovu plzeňského divadla si francouzští filmaři zamluvili na téměř celý měsíc, program tak pokračuje až 31. ledna baletem Manon. Na nové scéně a Malé scéně se ale dál hraje bez omezení. Snímek Edmond by měl mít ve Francii premiéru na přelomu roku.