Zemřela herečka Eileen Brennanová

Los Angeles - Ve věku osmdesáti let zemřela americká herečka Eileen Brennanová, která se nejvíce proslavila rolí jízlivé kapitánky Doreen Lewisové ve filmu Vojín Benjaminová z roku 1980 a poté ve stejnojmenném seriálu.

Rodačka z Los Angeles Brennanová zemřela v neděli ve svém domě v Burbanku na losangeleském předměstí obklopena svou rodinou. Oznámil to její tiskový mluvčí Kim Vasilakis. Hollywoodskou hvězdu ve věku osmdesáti let přemohla rakovina močového měchýře.

Proslavila se hlavně v roli vojenské velitelky, která proháněla mladou Goldie Hawnovou ve filmu Vojín Benjaminová. Roli kapitánky Doreen Lewisové, která jí vynesla v roce 1980 nominaci na Oscara, si pak zopakovala i televizním seriálu, který na amerických obrazovkách premiérově běžel v letech 1981 až 1983.

Seriál se stal hned rok po natočení filmu nejsledovanější sérií ve Spojených státech amerických a Brennanová za něj dostala ceny Emmy i Zlatý glóbus. Na obrazovce se herečka prosadila rovněž v seriálech To je vražda, napsala nebo Will & Grace. Natočila mimo jiné filmy Detektiv ze San Franciska, Slečna Drsňák 2, Podraz nebo Strašák.

Před kameru se vrátila i po těžké nehodě, kdy byla sražena autem. Léčba a rehabilitace trvala tři roky, během kterých si vypěstovala závislost na lécích proti bolesti. Přesto se dokázala vrátit před kamery. Naposledy hrála před dvěma lety v komedii Naked Run.

Reportáž Terezy Radvákové (zdroj: ČT24)