Literatura na ČT art is not dead!

Žádná okénka, knihovničky a malá zamyšlení, ale potkávání, setkávání a utkávání se s literaturou. ČT art vysílá i pro diváky, kteří se nejen dívají, ale i čtou a kterým český jazyk není cizí. "Nikdy neřekneme o žádné knize, že je zajímavá, nikdy se nezeptáme, jestli si tato kniha najde svého čtenáře," slibuje spoluator a moderátor nového literárního pořadu U Zavěšené knihy Jiří Podzimek.

Interpretace literárních děl a líčení literárního světa na ČT art by měla formulovat přímé i nepřímé odpovědi na otázky, zda je literatura v dnešní době životaschopná, zda dokáže hlouběji, existenciálně zaujmout, zda psané slovo může být na obrazovkách televizí představováno způsobem přitažlivým, informačně i duchovně obohacujícím, popisuje literární snahy nového kulturního kanálu Jiří Podzimek.

V týdeníku U Zavěšené knihy, který si vypůjčil název z fejetonů Jana Buriana Je tu nějaký zavěšený kafe?, bude Podzimka i druhého moderátora, vedoucího redaktora kulturního zpravodajství ČT Petra Vizinu, zajímat, „proč obyčejné věci frčí a proč ty neobyčejné je třeba zaznamanávat“. Každý čtvrtek (21:30–22:00) zamíří nikoliv na literární celebrity, ale na práci lidí v pozadí literatury, tedy editorů, redaktorů, překladatelů. A samozřejmě na knihy.

„Chceme, by náš pořad byl aktuální a servisní. Abychom se nevyhýbali skutečnosti, že konečně vyšel další díl sebraných spisů Vratislava Effenbergra, ani tomu, že vyšlo nějaké populární svinstvo jako Šifra mistra Leonarda. V těchto strukturách se budeme pohybovat tak, aby to bylo pestré a informativní, žádné názory říkat nebudeme, chceme postupovat spíš citacemi,“ slibuje Podzimek.

Jan Schmid a Jan Lukeš
Zdroj: ČT24/ČT

Divákům se také dostane, pokud možno s vtipem a nadhledem, školení o jazykových kuriozitách a blábolech. „Chceme se vyhnout větám typu 'je to velice pozoruhodná kniha, která se ve svých reflexích zabývá velmi širokou a dosud ne zcela reflektovanou tematikou', protože to všichni usnou,“ vysvětluje. „U našeho pořadu se budete buď zcela koncentrovat, nebo vypnete televizi.“

Protiváhou k pořadu U Zavěšené knihy, který si všímá především aktualit, pak bude zavedená literární revue Třistatřicettři, v níž se Jan Lukeš a Jan Schmid budou věnovat jednou za čtrnáct dní v pátek především tématům regionálním, doposud opomíjeným a nadčasovým. To vše v hlavním vysílacím čase (20:25–21:20).

Opominuta nezůstane provázanost literatury s ostatním uměním - hudbou, divadlem a zejména filmem. Filmovým a televizním adaptacím literárních děl jsou vyhrazeny samostatné Přesahy. O čtvrteční půlnoci (přesněji 23:30–01:00) díky nim natrefíte na filmové muzikály, zhudebněnou poezii, výtvarné divadlo i videoart. „První zářijový týden uvedeme televizní adaptaci jedné z Nerudových povídek Návrat pana Ryšánka z roku 1971 s Martinem Růžkem a Bohoušem Záhorským v hlavních rolích. Týden poté zpracování historického románu Aloise Jiráska Na dvoře vévodském. Uvedeme také příběh na motivy románové kroniky bratří Mrštíků Rok na vsi Sestra Amáta anebo stejnojmenné zpracování románu Rudolfa Těsnohlídka Paradajs,“ doplnila konkrétní tituly dramturgyně Gabriela Nosková.