Václav Hudeček opět hledá koncertní mistry

Luhačovice - Akademie Václava Hudečka je letní škola otevřená pro nadané mladé houslisty. Letos se jí zúčastní 18 vybraných mladých houslistů včetně dvou cizinců z Paraguaye a Ruska. Představí se na třech absolventských koncertech a na závěrečném galakoncertu. Sedmnáctý ročník akademie v Luhačovicích otevře dnes večer koncert houslistů Václava Hudečka a Markéty Vokáčové, harfistky Kateřiny Englichové a Janáčkova komorního orchestru Ostrava.

Do Akademie Václava Hudečka se hlásí studenti konzervatoří, vysokých hudebních škol, ale i základních uměleckých škol. Kurzů se mohou zúčastnit i ti, kteří už mají studium za sebou. Kritériem pro přijetí je schopnost nastudovat a veřejně zahrát na pódiu před obecenstvem skladbu světového koncertního repertoáru.

„Letos budou v Luhačovicích v převaze dívky, kterých bude 14. Nejmladší účastnici je 11 a nejstarší 22 let,“ uvedla ředitelka Sdružení Václava Hudečka Miroslava Krumpolcová. Za uplynulé ročníky prošlo akademií na 300 houslistů. Řada z nich studuje v zahraničí, jsou koncertními mistry, profesory nebo dokonce září na světových pódiích.

„Mezi úspěšné patří například koncertní mistr České filharmonie Josef Špaček nebo host filharmonických orchestrů doma i v zahraničí Jan Mráček, který je druhým rokem asistentem pana Hudečka v Luhačovicích,“ dodala Krumpolcová.

Vítězkou minulého ročníku se stala Markéta Říhová
Zdroj: ČT24/Akademie Václava Hudečka

Nejlepší účastníky kurzů čekají hodnotné ceny v čele s mistrovskými houslemi. Předány budou na závěrečném galakoncertu v pátek 9. srpna. Návštěvníci se kromě vystoupení účastníků kurzu mohou těšit i na renomované interprety.

Další koncerty se v Luhačovicích uskuteční v lázeňském divadle, v kostele Svaté Rodiny, v hale Vincentka a na kolonádě, jeden je naplánován také mimo lázeňské město do Poutního kostela Narození Panny Marie v části Zlína Štípa. Závěrečný galakoncert se podobně jako zahájení koná v kulturním domě Elektra.

Program letošní Akademie Václava Hudečka najdete zde.