Zemřel autor české pětikoruny Jiří Harcuba

Praha – Výtvarník, medailér a v neposlední řadě autor české pětikoruny Jiří Harcuba včera zemřel. Sklář a světově uznávaný umělec zemřel ve věku osmdesáti čtyř let. O úmrtí dnes informoval Milan Hlaveš z Uměleckoprůmyslového muzea v Praze, které vlastní některá z Harcubových děl. Lidé se mohou s Harcubou rozloučit v pátek 2. srpna od 11:00 v obřadní síni v pražských Strašnicích.

Harcuba působil mimo jiné i jako pedagog na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze. Podle Hlaveše se proslavil zejména díky svému rytému sklu a velký ohlas vzbudily také jeho stylizované portréty významných osobností.

Na portrétních skleněných plaketách zpodobnil například spisovatele a dramatika Samuela Becketta, pedagoga a spisovatele Jana Amose Komenského, fyzika Alberta Einsteina,  spisovatele Franze Kafku a skladatele Bedřicha Smetanu a Antonína Dvořáka. 

Při medailérské tvorbě využíval Harcuba techniku vitrografie, kdy tiskl z ryté skleněné desky. Navrhl tak stovky litých a ražených medailí a mincí. 

V první polovině devadesátých let byl Harcuba i rektorem Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze, v roce 1997 založil Společnost na podporu tvorby rytého skla a roku 2001 Mezinárodní školu Dominika Biemanna. V posledních třiceti letech vyučoval a přednášel zejména ve Spojených státech, doplnil Hlaveš.