Planetou Solaris hýbe spektákl

Divadlo Spektákl se vydalo na planetu Solaris (zdroj: ČT24)

Divadelní spolek Spektákl vyrazil do vesmíru. Studio Švandova divadla proměnil v planetu Solaris. V šedesátých letech ji stvořil ve svém románu polský spisovatel Stanisław Lem. Jeho příběh o zkoumání nové formy života dodnes patří mezi klasiku sci-fi literatury.

Na planetu Solaris přiletěl doktor Kelvin, aby zkontroloval psychický stav posádky kosmické stanice. Po pár minutách ale zjišťuje, že nejen místní vědci, ale hlavně on sám ztrácí pevnou půdu pod nohama – a to doslova. Ve Švandově divadle povrch Solaris představuje pohyblivá podlaha.

„Ta planeta je něco neuchopitelného, nevyzpytatelného, nikdy nevíte, kam šlápnete, podlaha se pokaždé chová nějak jinak,“ vysvětlil představitel doktora Kelvina Jiří Štrébl.

Mrtvou manželku hlavního hrdiny hraje Elizaveta Maximová. „Postupem času zjišťuje, že si na spoustu věcí nepamatuje, a uvědomuje si, že není skutečná,“ prozradila herečka. 

Inscenace vznikla v režii Jana Holce. „Není v ní tolik důrazu na stránku vědeckou, ale spíš na vztahovou. Předloha je specifická tím, že vesmír je spíše okolností,“ připomněl režisér.

Spíše nežli o zkoumání nové formy života vypráví Solaris o poznávání toho, co by lidé měli znát nejlépe. Prostřednictvím postav, které planeta vytváří ze vzpomínek, začínají hrdinové pátrat především uvnitř sebe samých.

Solaris napsal Stanisław Lem v roce 1961. Knihou reagoval na začátek vesmírných závodů –  souboj mezi Sovětským svazem a Spojenými státy v dobývání a výzkumu kosmického prostoru odstartoval na konci 50. let. 

Solaris se od vydání knihy dočkala nejen divadelního, ale i filmového zpracování.  V roce 1972 se na planetu ovládanou neznámým organismem vydal režisér Andrej Tarkovskij. A o třicet let později zase oscarový Steven Soderbergh vyslal do vesmíru George Clooneyho. Divadlo Spektákl se k Solaris vypraví opět 12. února.