Hudba na ČT art nezapomíná na žádné ucho

Rock, pop, klasika i historické skladby, crossover či jazz. Diváci jsou zvyklí v České televizi poslouchat a probírat hudbu rozmanitých žánrů, od mainstreamových až po okrajové, a o nic z toho nebudou jejich uši ošizeny ani na ČT art. Muzika bude na kulturní stanici znít téměř každý den.

V pondělí jí lidé před obrazovkami budou moci naslouchat Z první řady. Nikoli ale každý týden, o sedadla se budou dělit opera a koncerty s divadelními a baletními představeními. „Máme například připravený zajímavý záznam Berlínské filharmonie s klavíristou Lang Langem,“ prozradil dramaturg programové skladby Rostislav Uher. 

Na úterý nabízí ČT art už jen místa k stání pod Pop-rockovým pódiem, které navazuje na pořad ČT live a na němž vystupují tuzemské kapely a interpreti. Mimo jiné hned 3. září obnovený Pražský výběr v původní sestavě. Několik desetiletí činnosti na něm oslaví Precedens anebo Čechomor. „Věnovat se budeme i mladým kapelám, odvysíláme koncert skupiny Midi Lidi nebo Charlie Straight,“ doplnil Uher. V rámci tohoto pořadu se objeví také koncertní záznamy některých kapel, které vystoupily na letošním ročníku Colours of Ostrava.

Dvě půlhodiny s už známou Terra musicou mohou diváci strávit jednou měsíčně ve středu. Magazín o hudbě a tanci propojuje ledacos: klasickou hudbu, world music, operu, jazz i taneční divadlo. Hudba, která možná není mainstreamová, ale pro hudební svět a jeho vývoj podstatná, tedy žánry jako jazz, etno i world music, dostane prostor pravidelně ve středu i v Hudebním klubu.

Úterní a čtvrteční popůlnoční časy patří Klasice před spaním, dost zbude i pro nedělní Klasiku na konec týdne. Na programu budou koncerty, recitály i slavné klavírní přídavky a hudební vizitky. V premiéře se můžete účastnit koncertu pořízeného při oslavě šedesátých narozenin houslisty Václava Hudečka, ze záznamu si připomenout vystoupení maltské tenorové hvězdy Josepha Calleji v Praze či program festivalů Dvořáka Praha a Smetanova Litomyšl.

Nejvíce hudby si užijete v pátek. Nejprve ČT art trochu zavzpomíná v pořadu Prověřeno časem, do něhož zařadila i oceňovaný dokumentární cyklus o historii české a slovenské rockové hudby Bigbít. Poté se vydá do světa za populární hudbou. Hvězdy první velikosti dorazí na Večerní rockování. Na podzim se těšte na koncerty Bon Jovi, Rolling Stones, Paula Simona, Davida Gahana a Alice Coopera. 

Tečku páteční noci se ale postarají tuzemští hudebníci. Hudební „late night show“ se bude střídavě vysílat z Prahy, Brna a Ostravy, pokaždé živě a před publikem nejen u obrazovek, ale i ve studiu. „Bude to kontaktní pořad hudby a slova, hudba bude ale dominantní. Přijdou hosté hudební i nehudební, představíme hudebníky známé, ale také se pokusíme objevovat nové talenty,“ podotkl kreativní producent Vítězslav Sýkora. Moderování pražské tečky se ujme Lenny Trčková, ostravské Marek Hlavica, brněnskou budou uvádět moderátoři dva, jejich jména zatím ještě nejsou potvrzena.   

Moderátor Marek Hlavica o Tečce páteční noci (zdroj: ČT24)

Sobota bude čas od času také hudební, při komponovaných večerech nazvaných Je nám ctí se diváci setkají například s Jiřím Bělohlávkem, v současnosti šéfdirigentem České filharmonie, a to jednak v dokumentu a jednak při záznamu koncertu Last Night of the Proms, jímž se loučil s působením v Symfonickém orchestru BBC. Jiný ze sobotních večerů můžete strávit s Bobby McFerrinem, který v červnu zakončil sezonu právě České filharmonie při open-air koncertu na Staroměstském náměstí. ČT pořídila záznam vystoupení, na němž se McFerrin představil i jako dirigent, a připojí k němu dokumentární portrét tohoto muzikanta. „Budeme se věnovat i nedožitým narozeninám Karla Svobody nebo sedmdesátinám Václava Neckáře,“ doplnil další program Rostislav Uher.

„To je cesta, kterou chceme jít,“ poznamenal výkonný ředitel ČT art Tomáš Motl. „Nechceme představovat jednotlivé obory jen solitérně, ale dávat věci do souvislostí. Právě kombinace různých žánrů a pohledů nám dává velký prostor.“

KDE VŠUDE ZAZNÍ  NA ČT art HUDBA?

  • Z první řady (pondělí 20:25–22:45) - činoherní, baletní, operní a muzikálová představení i koncerty vážné hudby.
  • Pop-rockové pódium (úterý 20:25-21:20) - výběr koncertů nejzajímavějších kapel a interpretů současné české hudby.
  • Terra musica (středa 20:25–21:20) - magazín o hudbě a tanci (vždy jednou za měsíc, střídat se bude s dalšími kulturními magazíny: Artmix, Třistastřicetři a Monoskop).
  • Hudební klub (středa 23:30–00:30) - to nejlepší mimo mainstream.
  • Klasika před spaním (úterý a čtvrtek 01:00–01:30) a Klasika na konec týdne (neděle 22:30–00:00) - pásmo toho nejlepšího z klasické hudby.
  • Prověřeno časem (pátek 20:25-21:30) - to nej z českých hudebních cyklů
  • Večerní rockování (pátek 22:00-23:00) - okno s koncerty světových hvězd.
  • Tečka páteční noci (pátek 23:00-01:00) - kontaktní magazín o současné hudbě
  • Je nám ctí (sobota 20:25-22:30) – komponované večery věnované osobnostem, událostem a jevům či význačným akcím z oblasti kultury.


Hudba bude samozřejmě také součástí každodenních Událostí v kultuře, ty 31. srpna ve 20:00 vysílání ČT art zahájí. "Nemůžeme být všichni všude a dávat nonstop, 24 hodin, zprávu o tom, co se v kultuře děje,„ upozorňuje Motl, “ale tím, že budeme hledat vhodné formy a kulturu představovat pomocí zpravodajství, kritických pořadů, kontaktních pořadů a zároveň kulturních zážitků, můžeme mapovat to nejpodstatnější, co se děje."

Vydáno pod