Zlaté glóby ve znamení protestu žen. Bodovaly Tři billboardy kousek za Ebbingem a seriál Sedmilhářky

Předávání cen Zlatý glóbus ovládla minisérie Sedmilhářky a film Tři billboardy kousek za Ebbingem – získaly oba po čtyřech trofejích. Slavnostní večer se odehrál ve znamení solidarity s oběťmi sexuálního násilí. Ženy oblékly černé róby.

Zlatý glóbus pro nejlepší dramatický film získal snímek Martina McDonagha Tři billboardy kousek za Ebbingem o boji matky za spravedlnost po znásilnění a vraždě dcery. Snímek porota prohlásila za nejlepší drama, ocenila také jeho herce a scénář. V Česku vstoupí film do kin v druhé polovině ledna.

V kategorii komedií a muzikálů zvítězila Lady Bird (Beruška) v režii Grety Gerwigové. Ocenění si odnesly i představitelky hlavních rolí v obou snímcích Frances McDormandová a Saoirse Ronanová. Snímek Lady Bird o dospívání jedné dívky ovšem česká kina neplánují uvést.

Cenu za nejlepší režii získal Guillermo del Toro za snímek z období studené války Tvář vody. Jde o třetího režiséra mexického původu, který si toto oceněni v posledních šesti letech odnesl: v roce 2014 to byl Alfonso Cuarón a před dvěma lety Alejandro González Iñárritu.

V kategorii byli ale letos nominováni jen muži, upozornila na problém nízkého zastoupení žen ve vedoucích pozicích a přehlížení jejich práce herečka Natalie Portmanová. Téma nadnesla v žertu také herečka Geena Davisová, podle které by její mužští kolegové mohli věnovat polovinu svých honorářů na podporu žen ve filmu.

Mužské kategorie ovládli Gary Oldman za ztvárnění britského premiéra Winstona Churchilla a James Franco za film The Disaster Artist, ve kterém hraje kultovního režiséra špatných filmů Tommyho Wiseaua. Ten se také dostavil na udělování cen a pokusil se přímo na pódiu sebrat Francovi mikrofon.

Kromě nich bodovali také Sterling K. Brown, který jako první černý herec získal ocenění v kategorii v seriálové tvorbě. Aziz Ansari se zase stal prvním asijským hercem, kterého kritici zvolili nejlepším hercem v hlavní komediální roli.

Mluvit o pravdě je tím nejsilnějším nástrojem, který všichni máme. A jsem obzvláště hrdá a inspirovaná všemi ženami, které se cítily dostatečně silné a dostatečně schopné, aby promluvily a sdílely své osobní příběhy.
Oprah Winfrey
herečka a moderátorka

Nejlepším neanglicky mluvícím filmem je Odnikud Fatiha Akina, ve kterém diváci sledují ženu, jež při teroristickém útoku přijde o manžela a syna.

Po dvou soškách získal i seriál Příběh služebnice, a to za nejlepší televizní seriál a nejlepší ženský herecký výkon pro Elisabeth Mossovou.

Cenu za celoživotní přínos ve filmové branži dostala moderátorka a herečka Oprah Winfreyová – navíc jako první černoška v historii Zlatých glóbů. „Jediná osoba, jejíž jméno je sloveso, adjektivum a vyjadřuje i pocit. Oprah,“ vzdala jí hold herečka Reese Witherspoon. 

Oprah ve svém projevu poděkovala všem ženám, které jí pomohly dostat se až na vrchol, a promluvila také o sexuálním násilí, které se odehrává ve všech kulturách, v politice, v práci a uvnitř všech náboženských systémů.

„Chtěla bych poděkovat všem ženám, které prožily roky zneužívání a útoků, protože, stejně jako moje matka, měly děti, které musely nakrmit, a účty, které musely zaplatit. To jsou ženy, jejichž jména se nikdy nedozvíme,“ zdůraznila Oprah s tím, že je čas na změnu.

Většina hereček letos na vyhlášení cen dorazila v černém, do stejné barvy se oblékli také někteří herci. Projevili tak solidaritu s oběťmi sexuálního zneužívání. Mluvilo se také o kampani Time's Up, v rámci které herečky založily fond na podporu méně privilegovaných žen. 

Zlaté glóby, které se tentokrát udílely po pětasedmdesáté, jsou po Oscarech nejdůležitějším americkým filmovým oceněním. Jsou rovněž považovány za důležitý ukazatel ceny Oscar udělované americkou Akademií filmového umění a věd, i když v poslední dekádě se poroty shodly na vítězném snímku pouze v polovině případů. Ceny Oscar se budou rozdávat 4. března, už v polovině ledna odhalí porota své favority.

Zlaté glóby uděluje Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu, slavnostní večer letos moderoval Seth Meyers.