Desítky soch Lužicím stačí, sympozium za rok skončí

Lužice (Hodonínsko) – Už poosmé se mladí umělci sešli v Lužicích na Hodonínsku, aby si při letním sympoziu vyzkoušeli tvorbu obřích plastik. Jejich výtvory v obci zůstávají, Lužice dnes zdobí už desítky soch. Letos přibude třeba socha panny Marie pro místní kapličku. Příští rok se mladí sochaři sejdou v Lužicích naposledy.

Lužice mají dva tisíce osm set obyvatel – a na každých pětatřicet připadá jedna socha. Obří plastiky zdobí parky, cestu ke kostelu, dětská hřiště i okolí místní nádrže. „V jednom z prvních sympozií jsme řešili rekonstrukci průtahu obcí, tak jsme usadili jednu plastiku doprostřed kruhového objezdu. V dalších letech potom přibyly plastiky muzikantů, které jsou umístěny před starým kvartýrem, kde sídlí muzejní spolek,“ popsal starosta Lužic Jaroslav Kreml (nez.).

Za předešlých sedm ročníků sochařského sympozia se v obci nastřádalo už osm desítek soch. „Tady byly v minulosti černé skládky, které bylo nutno zlikvidovat. Díky instalaci soch se to stalo pěkným zákoutím Lužic,“ řekl starosta při procházce jedním z místních parků. Obec se sochami při svých stavebních plánech počítá a podle místa potom volí téma letního sympozia.

O sochách hovoří starosta Lužic Jaroslav Kreml (nez.). (zdroj: ČT24)

Místní obyvatelé jsou za sochy vesměs rádi, některým už ale přijde, že je jejich na tak malou obec příliš. „Třeba u kostela je to dobré, ale jinak už je toho fakt až moc,“ potvrdila jedna z místních obyvatelek. „Že je přesochováno? Já si myslím, že je tady ještě dostatek místa. Všem se líbí, měli jsme tady návštěvu z Německa, z Pardubic a byli nadšení,“ kontrovala další Lužičanka.

Že nejde obec plnit sochami donekonečna, si uvědomuje i starosta, příští ročník sochařského sympozia proto bude poslední. „Chceme pozvat ty nejúspěšnější studenty a účastníky sympozia, aby vytvořili závěrečnou kolekci, která s největší pravděpodobností bude mít téma Vodní svět a zůstane v areálu cihelny,“ vysvětlil Kreml.

Sympozium Dřevo – kámen nabízí studentům uměleckých škol jedinečnou možnost vyzkoušet si práci na obřích sochách. K tak velkému materiálu se totiž ve škole většinou nedostanou. „Je to škoda, protože si tady člověk může vyzkoušet sekat do velkého bloku. A mám velkou radost i z toho, že tady socha může stát,“ posteskl si sochař Matěj Bílek.

Sympozia už obec vyšla na víc než jeden a půl milionu korun, stejnou částkou přispěli i sponzoři. „Musíme vzít v úvahu, že plastiky po sympoziu v obci zůstávají a mají také svoji hodnotu. V tuto chvíli ji lze těžko vyčíslit, ale v budoucnu se může stát, že někteří z těch začínajících umělců dosáhnou větších úspěchů a plastiky možná budou mít větší hodnotu,“ dodal s nadsázkou starosta s tím, že cílem radnice samozřejmě není vydělat, ale zkrášlit obec.