Rowlingová ušila boudu na čtenáře, potají vydala detektivku

Londýn - Začínající britský spisovatel Robert Galbraith, jehož detektivka The Cuckoo's Calling se těší velkému zájmu čtenářů i recenzentů, je ve skutečnosti J. K. Rowlingová. Autorka, jež se po celém světě proslavila sérií knih o čarodějnickém učni Harrym Potterovi, zabrousila do jiného žánru - a aby knihu nezatížila svým jménem, rozhodla se vydat ji pod pseudonymem. Prozradil ji její styl a také to, že s fiktivním Galbraithem má společného vydavatele.

Detektivní příběh o válečném veteránovi, z nějž se stal soukromý vyšetřovatel Cormoran Strike, vyšel letos v dubnu a dosud se ho prodalo 1 500 výtisků v pevné vazbě. Tajemství Rowlingové prasklo, když se list Sunday Times začal podivovat, jak mohl debutující autor stvořit tak skvělé dílo.

„Doufala jsem, že tohle tajemství udržím o trochu déle, protože být Robertem Galbraithem bylo nesmírně osvobozujícím zážitkem,“ řekla Rowlingová. „Bylo skvělé publikovat bez mediálního poprasku nebo očekávání a byla to čistá radost dostat zpětnou vazbu pod jiným jménem,“ dodala.

Jeden z recenzentů označil knihu za „fascinující debut“ a další oceňoval schopnost mužského autora popsat ženské šaty. Stopou vedoucí k odhalení skutečného autora bylo to, že Rowlingová a Galbraith mají stejného agenta a vydavatele. Najít se také dají podobnosti ve stylu nové detektivky s dalšími pracemi Rowlingové.

Další kniha od Roberta Galbraitha se stejným hrdinou má vyjít v příštím roce.

Rozhovor s Pavlem Janáčkem (zdroj: ČT24)