Ivana Lomová si s hyperrealismem jen pohrává

Praha - Uznávaná malířka Ivana Lomová vystavuje jen zřídka, namalovat obraz detailní realistickou technikou jí totiž trvá až několik týdnů. Přední české výtvarnici před nedávnem vyšla první velká monografie. Publikace obsahuje i autorčiny začátky, kdy se sestrou Lucií ilustrovala legendární komiks Anča a Pepík. Od chytrých a statečných myšek a grotesky se posunula ke stylisticky dokonalým výpovědím.

„Obrazy působí velmi realisticky, ale nejde o hyperrealistickou malbu v pravém slova smyslu – tedy coby pouhé exaktní přemalování a zvětšení fotografie: Lomovou daleko spíš zajímalo spojení fotografické objektivity se subjektivitou vlastních vzpomínek. Její obrazy proto nejsou jen suchým znázorněním daného tématu, ale nesou v sobě i určitou ironii, sarkasmus a nostalgii,“ charakterizuje tvorbu Lomové pro Artlist Ivona Raimanová.

Ivaně Lomové vychází monografie (zdroj: ČT24)

Ivana Lomová(* 22. listopadu 1959 v Praze) je česká výtvarnice existenciální figurativní malby, ilustrátorka a scenáristka. Studovala na gymnáziu a poté na fakultě architektury ČVUT u Dagmar Rybářové v Praze v letech 1978-1983. V 80. letech začínala jako ilustrátorka převážně knih pro děti. Od 90. let se věnuje volné tvorbě. Od roku 2000 má její tvorba blízko k hyperrealistickému vyjadřování. Fotografii ve svých obrazech barevně a vztahově omezuje, a navíc přidává své vlastní porozumění, a to ji od hyperrealistů odlišuje.

  • Ivana Lomová / Slávia dobra (2009) zdroj: Ivana Lomová
  • Ivana Lomová / Švandova kafárna (2010) zdroj: Ivana Lomová

Ivana Lomová – autoři: Radim Kopáč, Viktor Pivovarov, Milena Slavická, Kateřina Tučková. Vydalo nakladatelství ARSkontakt, doporučená cena 490.- CZK.