Ondřej Sokol je Rédl. Jan Hřebejk točí kriminální thriller z devadesátek

Události: Jan Hřebejk točí kriminální thriller Rédl (zdroj: ČT24)

Režisér Jan Hřebejk natáčí pro Českou televizi kriminální thriller Rédl. Titulní roli policisty bojujícího proti organizovanému zločinu si zahraje Ondřej Sokol. Příběh nadpraporčíka Rédla, který vzniká podle scénáře Mira Šifry, se odehrává v roce 1992, kdy se po pádu režimu sovětská okupační armáda po železnici stahuje zpět do východní Evropy. Diváci by měli sérii vidět příští rok na podzim.

„Myslím, že pro mou generaci a pro generace mně blízké to bude hodně zajímavá a často i překvapivá sonda do doby vzniku naší stále ještě mladé demokracie,“ říká herec Ondřej Sokol.

„Ta revoluce a celý následný přerod neprobíhal vůbec standardní cestou. Všechno se řešilo bez nějakého návodu, často se šíleně improvizovalo a často se staly věci, které měly obrovský vliv i na to, v čem žijeme dnes,“ pokračuje představitel hlavní role. 

David Novotný, který hraje původem běloruského mafiána Karla, dodává: „Je to zajímavé období a doba, která je pro příběh určující. Zároveň si však myslím, že charaktery v něm představené jsou univerzální a stále se mezi námi pohybují.“

V dalších rolích se objeví Martin Hofmann, Roman Polák, Petra Hřebíčková nebo Martin Pechlát.

Ztracené vagony okupantů

Příběh se odehrává roku 1992. Teprve nedávno padl komunistický režim a sovětská okupační armáda se ve spěchu po železnici stahuje zpět do východní Evropy. Vagony odjíždějící ze země jsou napěchovány zbraněmi, náhradními díly, municí a dalšími cennými věcmi.

Rédl / Jan Hřebejk
Zdroj: ČT

Dva mladí inženýři, testující nový železniční sledovací systém, zjišťují, že některé sovětské vagony se cestou na východ v evidenci nepochopitelně ztrácejí. Oba muži se rozhodnou přijít problému na kloub. O několik dní později je však jeden z nich nalezen mrtvý.

„Jde o dobový kriminální thriller o tom, jak se v hlavním hrdinovi, vojenském prokurátorovi a policistovi, sváří profesní povinnost s jednoduchou touhou někomu prostě pomoci a ochránit před strašným zlem. Obojímu nelze dostát a tak náš hrdina spadne do pasti, z níž není dobré východisko. Navíc zlo samo je daleko silnější a krutější, než mohl tušit,“ popisuje kreativní producent Jan Štern.

Nadpraporčík Roman Rédl se s týmem vyšetřovatelů snaží přijít na to, co bylo důvodem k vraždě a kam až sahají nitky zločinu, který možná překračuje hranice Československa až někam daleko na východ. Krimi série Jana Hřebejka bude mít celkem čtyři díly po osmdesáti minutách.

„Stručně řečeno, Rédl je tragikomický příběh o tom, jak se propojí tehdy nově vznikající organizovaný zločin s bývalými bezpečnostními strukturami. Jedná se o zajímavé a originální téma. Pro mne o to více, protože se vracím do doby, kterou si dobře pamatuji. Samozřejmě ale ve společnosti lidí, o kterých tento seriál vypráví, jsem se nepohyboval,“ uzavírá režisér.