Filmový Salieri zazpívá v Praze o lásce k psovi

Praha - Nezapomenutelný Salieri z Formanova filmu Amadeus F. Murray Abraham se díky festivalu Prague Proms po třiceti letech vrací do Prahy. Ve Smetanově síni Obecního domu zazpívá ve středu 3. července světovou premiéru skladby A Grateful Tail Symphony, která je vyznáním lásky člověka k čtyřnohému příteli.

Autorem symfonie je světově uznávaný dirigent a skladatel Steven Mercurio, který skladbu vytvořil na základě textu amerického dramatika Eugena O'Neilla. Pod jeho vedením Abrahama doprovodí Český národní symfonický orchestr (ČNSO).

„Postavu Salieriho mám pochopitelně rád, protože mě proslavila. Je zajímavé o tom filmu mluvit zde po třiceti letech. Já jsem zde byl skutečně v červenci před tolika lety. Tehdy zde byl komunismus, ruská okupace (…) a ta změna je neuvěřitelná, nejenom politická, ale také lidé se proměnili, a nejenom zde, ale za těch třicet let se výrazně změnil celý svět. Václav Havel, kterého jsem osobně poznal, hrál jsem v několika jeho hrách, řekl, že umění je věčné. Bohužel na to zapomínáme. Politika přichází a odchází, ale hlavně umění dokáže věci změnit k lepšímu, proto ho stále dělám,“ řekl v rozhovoru pro pořad ČT24 Události, komentáře Murray Abraham.

Události, komentáře: F. Murray Abraham - rozhovor (zdroj: ČT24)

Americký herec se operním zpěvem začal vážně zabývat před několika lety, svůj operní debut si ovšem odbyl před třemi lety a hned v Carnegie Hall. „Zjistil jsem, že potřebuji novou výzvu, začínal jsem být trochu líný. Zkrátka, byl jsem dost domýšlivý a rozhodl jsem se, že trochu zariskuji, a vrhl se na studium zpěvu. Přiznávám, mám velkou trému,“ odpověděl na otázku, co úspěšného herce přivedlo k opernímu zpěvu, Abraham.

Umělec však vystoupí až v druhé půli večera. První bude věnována klavírnímu koncertu nevidomé Ráchel Skleničkové, která zahraje dvě skladby Ludwiga van Beethovena Leonoru III., předehru k opeře Fidelio, a jeho Třetí klavírní koncert. „Ráchel je od narození nevidomá. Na klavír hraje již od čtyř let a nyní studuje na Konzervatoři Jana Deyla klavír a zpěv. Má za sebou několik klavírních soutěží, mimo jiné je laureátkou soutěže VSA Arts Washington D. C. (2011) a ve stejném roce získala 3. cenu na soutěži konzervatoří v Pardubicích,“ uvedl Jan Hasenöhrl, ředitel festivalu a ČNSO.

Abraham zamíří také na filmový festival do Karlových Varů. Ve čtvrtek večer zde uvede společně s Oliverem Stonem kultovní snímek Zjizvená tvář, k němuž Stone napsal scenář a v němž Abraham hrál.

Festival Prague Proms probíhá od 16. června do 20. července. Na úvod nabídl open air koncert Hollywood Night na Václavském náměstí, kde zazněly slavné filmové melodie. Návštěvníci se mohou letos dále těšit na světovou premiéru Cimrmanovy operety Proso, operní recitál Davida Lomelího, klavírní recitál Lenky Korbelové nebo jazzový večer Wyntona Marsalise a big bandu Jazz At Lincoln Center Orchestra.

Program festivalu Prague Proms naleznete zde.