Proč Usain Bolt nejméně zmokne?

Anebo: Plave člověk rychleji ve vodě, nebo v sirupu? I takovou otázku, kterou se prý zabýval i věhlasný fyzik Isaac Newton, řeší Ministerstvo hádanek. Zasedat bude každé pondělí na Déčku v pořadu, který svým názvem tvrdí, že Chytrost nejsou žádné čáry.

Rozvíjení logického myšlení, při němž je ale i legrace, je hlavní zásada Ministerstva hádanek. Na něj se pravidelně obrací tři zvídavé děti, často se do hledání řešení i samy zapojí. „Pomáhají ministerstvu při hádánkách, které se musí vyzkoušet v praxi,“ doplnil Milan Šíma, který je autorem původního pořadu spolu s Milošem Čermákem.

Funkci ministra hádanek přijal Josef Polášek. "Je to ministr popleta, ale má chytrého tajemníka, kterého hraje Tomáš Matonoha, a ten za něj všechno vyřeší. Je to taková dětská obdoba Jistě, pane ministře," přirovnal Šíma ministerské úředníky k postavám z populárního britského sitcomu.

Díky hádankám si děti nenápadně procvičí matematiku, geometrii nebo fyziku. „Připravili jsme i chytáky,“ upozornil Šíma. Ministerstvo hádanek začne úřadovat až po spuštění vysílání ČT :D, tedy na podzim, některé zapeklité úlohy se ale můžete pokusit vyřešit s náskokem. Záměrně je necháváme bez odpovědí:

  • Když si čtyři ministři všichni potřesou rukou, kolik je potřesení celkem?
  • Kolikrát se střetnou ručičky na hodinkách za celý den?
  • Řidič ve škodovce vyjel z Prahy a jede do Brna po D1 rychlostí 100 kilometrů v hodině. O půl hodiny později vyjede z Brna řidič ve sportovním porsche rychlostí 150 kiometrů v hodině. Když se setkají, který z nich bude blíž ku Praze?
  • Běžíte závod a podaří se vám předběhnout závodníka na druhém místě. Na jakém místě běžíte vy?
  • Některé měsíce mají 31 dní, některé 30. Kolik měsíců má 28 dní?
  • Díky jakému vynálezu můžete vidět skrz zeď?
  • Na ministerstvu jsou tři hodiny. Jedny ukazují, že je deset, druhé 10:20 a třetí 10:50. Víme, že jedny jdou pozdě, jedny se předbíhají o dvacet minut a jedny ukazují o půlhodiny jinak. Kolik je ve skutečnosti hodin?
  • V zoo mají žirafy a tučňáky. V obou pavilonech žáci napočítali patnáct hlav a padesát nohou. Kolik je žiraf?
Hynek z pořadu Chytrost nejsou žádné čáry počítá žirafy v zoo. Kolik jste jich napočítali vy?
Zdroj: ČT24/Jan Langer
  • Máme zcela vědeckou metodu, jak zjistit nejlepší televizi, která kdy vysílala na území ČR. Myslete si číslo od 1 do 10. Vynásobte ho devíti. Ve výsledném čísle sečtěte první a druhou číslici. Od výsledku odečtěte 5. Máte to? Teď k tomuto číslu přiřaďte písmeno. 1 = A, 2 = B, 3 = C, 4 = Č atd. Máte to? Teď se zamyslete, jestli někdy existovala televize, jejíž jméno začínalo na toto písmeno…