Robert Sedláček natočil sebeupálení Jana Palacha

Robert Sedláček rekonstruoval pro film čin Jana Palacha (zdroj: ČT24)

Režisér Robert Sedláček natočil klíčovou scénu do připravovaného filmu o Janu Palachovi – jeho sebeupálení na Václavském náměstí. Snímek podle scénáře Evy Kantůrkové bude mít premiéru příští rok. Padesát let od srpnové okupace vojsky Varšavské smlouvy, se kterou se odmítal mladý student smířit.

Okolí Národního muzea na Václavském náměstí si filmaři vytvořili ve vozovně dopravního podniku. Reálné jsou dobové tramvaje, kostýmy komparsistů a historická auta. Budovy doplní až počítačoví grafici, scéna se točila před zeleným klíčovacím pozadím.

„Obraz Palachova rozloučení se s lidskou podobou, když to řeknu takhle drsně, je dělaný v jednom záběru. Takže to není náročné pro režiséra, ale pro realizační složky – kaskadéry, zvláštní efekty,“ uvedl k natáčení scény Sedláček.

Herce zastoupil kaskadér

Kaskadér zastupuje i herce Viktora Zavadila, představitele Jana Palacha. Při rekonstrukci jeho tragického činu vycházeli tvůrci filmu z výpovědí zaznamenaných v policejních protokolech. „Samozřejmě se rozcházejí, jako každá věc viděná z různých úhlů a míst,“ připouští Sedláček. „Nějakou jsme museli vybrat, ale jakou, to neřeknu. To už potom bude předmětem internetových hádek.“

Jan Palach, student Filozofické fakulty Univerzity Karlovy, zemřel tři dny po svém činu: 19. ledna 1969.