Cokoliv děláme, musí být objev, říká budoucí šéfdirigent České filharmonie

Česká filharmonie hraje pod taktovkou Semjona Byčkova (zdroj: ČT24)

Česká filharmonie ve středu v pražském Rudolfinu pod taktovkou svého budoucího šéfdirigenta Semjona Byčkova uvedla klavírní koncert Sergeje Prokofjeva a Pátou symfonii Petra Iljiče Čajkovského. S filharmoniky vystoupila hvězdná čínská klavíristka Yuja Wangová. Koncert se bude opakovat ještě ve čtvrtek a v pátek.

Světoznámý dirigent Semjon Byčkov povede Českou filharmonii od příští sezony. Už dva roky s hudebníky ale nahrává kompletní sbírku Čajkovského symfonií. „Vždycky je nejdřív uvedeme na koncertě a potom teprve studiově natočíme. Pak ta příprava je důkladnější a nahrávka je potom lepší,“ říká generální ředitel České filharmonie David Mareček.

Projekt s Byčkovem domluvil ještě bývalý šéfdirigent filharmonie Jiří Bělohlávek, který podobně dříve nahrál všechny symfonie Antonína Dvořáka. Přál si však, aby Čajkovského dílo vedl ruský dirigent.

„Ten projekt začal už před dvěma lety a byl jedním z důvodů, proč jsme Semjona Byčkova oslovili na pozici šéfa, protože už měl s orchestrem takhle hlubokou a trvalou zkušenost,“ vysvětluje Mareček.

„Očekávám od nich to samé jako od sebe. Pokaždé, když něco děláme, musí v tom být něco nového. Musíme to vnímat jako objev, abychom to ve stejném duchu sdíleli s publikem,“ říká sám Semjon Byčkov. Kompletní nová nahrávka Čajkovského symfonií má být hotova v roce 2019.

Koncert je součástí 122. sezony České filharmonie, která byla pod taktovkou dirigenta Jakuba Hrůši zahájena 19. října. Po Jiřím Bělohlávkovi, který zemřel letos 31. května ve věku 71 let, se Byčkov role šéfdirigenta formálně ujme v říjnu příštího roku při zahájení další sezony České filharmonie.

Vedle Čajkovského hudby je v těchto dnech na programu Koncert pro klavír a orchestr č. 5 G dur dalšího velkého ruského skladatel Sergeje Prokofjeva v podání špičkové klavíristky Yuji Wangové.

„Michael Jackson klasické hudby“

Wangová ve čtrnácti letech sama opustila Čínu a odešla studovat hru na klavír do Spojených států amerických. Do svých třiceti let již zvládla vystoupení s mnoha významnými orchestry světa, recitály ve vyhlášených sálech a koncerty na prestižních festivalech. Spolupracuje s vyhlášenými dirigenty Claudiem Abbadem a Charlesem Dutoitem.

„Už od útlého věku se proslavila jako velmi populární a přitom vynikající klavíristka. Má mladistvou image, i v tom, jak se obléká, jak vystupuje, jak se chová, ale zároveň je výsostný profesionál. Je to takový Michael Jackson klasické hudby,“ popisuje David Mareček.

Kromě sólové dráhy se Yuja Wangová věnuje komorní hře s houslistou Leonidem Kavakosem, perkusistou Martinem Grubingerem nebo pěvcem Mathiasem Goernem. Na Curtisově institutu ve Filadelfii byla dokonce spolužačkou koncertního mistra České filharmonie Josefa Špačka, s Českou filharmonií však hraje poprvé.

Vydáno pod